Ekonom Münich: Místo srozumitelných zpráv dostáváme v době epidemie dezinformace

Daniel Münich

K věci 2.10.2020

Veřejnosti chybí užitečné a jasné informace. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to o komunikaci epidemického vývoje prohlásil ekonom z univerzity CERGE-EI Daniel Münich. Podle něj nejsou dostupné informace dostatečně rozvrstvené, aby v nich každý mohl hledat přesně to, co potřebuje. Upozornil také na sílu dezinformací.

„Píšu o tom už od března, kdy informací bylo obrovské minimum. Za tu dobu došlo k výraznému zlepšení, ale strašným způsobem stále zaostáváme. Informace, které jsou dostupné, jsou v podobě, která je spíš hezká, než užitečná,“ řekl Münich.

Veřejnosti je podle něj potřeba poskytovat „pravidelně přehledné, užitečné informace v podobě, které rozumí“. Münich zdůraznil, že chybí především informace pro konkrétní profese, jako jsou ředitelé nemocnic či škol.

„Tam si myslím, že je obrovská mezera. V době, kdy opravdu každý má internet a umí na něm hledat, je výrazným způsobem podceněna možnost informovat veřejnost. Každý je jiný, potřebuje informace jiného typu. Pokud bude mít veřejnost informace po ruce v podobě, kterou každý potřebuje, bude je umět najít a rozumět jim. Zachovají se racionálně nejen v současnosti, ale i s výhledem do budoucnosti,“ vysvětlil ekonom.

Informace „na klíč“

Data a informace, které nabízí například ministerstvo zdravotnictví, jsou podle něj nedostačující. „Dlouhou dobu nebyly informace na detailní regionální, okresní úrovni. Přibyly až v průběhu času. Nejsou tam rozlišené testy, jestli jsou na začátku nemoci nebo na konci, opakovaný test, jak dlouho trvá doba odebrání vzorku a výsledek,“ popsal Münich.

Podle ekonoma by se měla práce s daty pro veřejnost vylepšit. Právě lidé z konkrétních profesí by měli mít možnost „naklikat si“ na informace v podstatě „na klíč“. „Nastavit si odkud jsem, co mě zajímá, co potřebuji. Webová stránka by na začátku měla mít rozcestí, kde by si člověk vybral, kdo vlastně je. Dál už by ho to vedlo. Ředitelé škol, učitelé, lidé ve zdravotnictví by měli velmi dobře vědět, jak se šíří nákaza mezi určitými věkovými skupinami.“

Data, která v současnosti jsou veřejně dostupná na webu ministerstva zdravotnictví, slouží podle Münicha spíš historikům. „Na centrálním webu je pouze celkový počet nakažených od začátku nákazy, což je půl roku. To je údaj spíš pro historiky,“ sdělil ekonom.

Dezinformace jako ničivý nástroj

Münich se vyjádřil také k tématu dezinformací okolo koronaviru. „Informační systém je dezinformacemi zaplaven celou dobu. Důležité je, aby jako protiváha byly věrohodné informace, aby zaručené zdroje opravdu fungovaly a poskytovaly, co můžou, v podobě, která je lidem srozumitelná,“ řekl Münich.

Dezinformace mají podle něj obrovské důsledky. „Lidé nedodržují předpisy, nenosí roušky, chovají se, jako kdyby nařízení byla stupidní, nesmyslná, jako by to byla chřipečka. To jsou plody dezinformací, které zvítězily nad nedostupnými informacemi,“ dodal.

Tagy: