Pokuty za předčasné splacení hypoték? Psycho od vlády, vysílá špatné signály, říká Kovanda

Lukáš Kovanda – ekonom Trinity Bank

Co na to vaše peněženka 24.11.2023

Vládní návrh na sankce za předčasné splacení hypotéky je úplné psycho, které lidem vysílá špatné signály. Řekl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle odborníka na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřicha Beránka by nicméně tento krok mohl hypotéky o něco zlevnit.

Kovanda se jasně vymezil proti vládnímu návrhu, který by mohl lidem ukládat pokutu ve výši až jednoho procenta zbývající částky předčasně splacené hypotéky. „Stát by za žádných okolností neměl vysílat signál, že splacení dluhu je něco špatného. To je úplné psycho, když jsou lidé pokutování za to, že jednají odpovědně,“ zkritizoval plán v pořadu Co na to vaše peněženka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předčasné důchody pro náročné profese? Ukončeme debatu, seznam nelze vytvořit, míní experti

„Chápu, že je to pro banky příhodné, protože se tím omezí ‚hypoteční turistika‘. To jedno procento je nakonec kompromis, původně mělo jít o dvě procenta, takže je to přijatelnější. Ale toto si musí ve svých rizikových modelech ošetřit banky samy. Ne aby po státu vymáhaly nějaké pokutování za odpovědné jednání. Tím se rozmáhá ve společnosti kultura dluhu, kdy všichni považují zadlužování státu za normální,“ doplnil.

Podle Beránka by krok mohl vést ke zlevnění úvěrů. „Mohlo by to malinko zlevnit hypotéky. Banky naceňují to, že klient může v současné době odejít kdykoliv, tak si dávají přirážku nebo marži. Pokud k tomu banky přistoupí tak, jak by měly, mohlo by to hypotéky třeba o 0,2 nebo 0,3 procentního bodu zlevnit,“ popsal.

Kovanda: Žádnou melu po změnách nečekám

Kovanda je navzdory svým výhradám k finálním dopadům možných změn přesto mírně optimistický. „Žádnou melu by to nemělo vyvolat. Myslím, že to jedno procento nakonec ve většině případů nebude tolik, aby lidi odradilo od přechodu na výhodnější hypotéku při nabídce refinancování,“ vysvětlil.

Návrh pokuty za předčasně splacenou hypotéku přišel z resortu financí. Nyní by se Poslanecká sněmovna mohla dohodnout na tom, že banky budou moci od lidí požadovat až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Dosud přitom administrativní poplatek činil tisíc korun. Návrh se setkal s kritikou ze strany opozice, negativně se k němu však vyjádřil i ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tvrdit, že přijetí eura zlevní hypotéky, je cesta do pekel. Debata je demagogická, říká Musil

Tagy:
banka pokuta Lukáš Kovanda banky hypotéky vláda hypoteční úvěr úvěr předčasné splacení Co na to vaše peněženka Oldřich Beránek