Sankce za předčasně splacenou hypotéku jako prémie bankám? Vládní návrh kritizoval i Bartoš

Pokuta za předčasně splacenou hypotéku může platit od příštího roku

Sankce za předčasné splacení hypotéky se od příštího roku stává pomalu realitou. S návrhem ale nesouhlasí ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj není vhodné v době vysokých úrokových sazeb znejistit klienty bank. Podobně návrh hodnotí opozice která kritizuje, že se může jednat o úlitbu bankám za zavedení windfall tax.

„Preferoval bych stávající úpravu, protože nevěřím, že banky zavedou pokuty v plném rozsahu. Spíš to bude jako rychlá prémie. Pro mě je ale zásadní, aby se neměnila pravidla pro staré smlouvy a u těch, kde ještě běží fixace,“ řekl Bartoš v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Nutella jako priorita státu? Nevím teď, koho mám volit, glosoval Kalousek Fialův nákup

Podle šéfa Pirátů se debata vede o jednotlivých poslaneckých návrzích, které se k návrhu sankce za předčasně splacenou hypotéku pojí. Jaké jsou ale varianty? Návrh pokuty za předčasně splacenou hypotéku přišel z resortu financí. Nyní by se Poslanecká sněmovna mohla dohodnout na pokutě ve výši jednoho procenta z nesplacené jistiy. Dosud byl přitom administrativní poplatek okolo tisíce korun.

Jak by mohla výsledná úprava vypadat, nastínil sněmovní rozpočtový výbor, kde se projednávaly pozměňovací návrhy. Změna je obsažená v novele měnící zákony s rozvojem finančního trhu. Primárně tedy cílí na spoření na stáří. I z tohoto důvodu někteří zákonodárci hovoří o sankci jako o přílepku.

Na výboru prošel návrh, aby se sankce vztahovala pouze na nové hypoteční smlouvy a nové fixace u existujících smluv. Došlo by k zamezení možné retroaktivity, která by nemusela uspět například u Ústavního soudu.

Sankce pak může být ve výši až jednoho procenta. Výbor tento návrh koaliční skupiny poslanců nepodpořil. Přesto s ním souhlasí ministerstvo financí, které se změnou přišlo. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) v tomto týdnu tuto variantu potvrdil.

S kritikou přišla ihned opozice, podle které se jedná o jasné znevýhodnění klientů bank. Navíc se jedná o zatížení lidí s hypotékami, které jsou na trhu k dostání s velmi vysokými úrokovými sazbami. „Dnes za předčasné splacení hypotéky zaplatíte 1 000 korun, ale podle naší ,slovutné‘ vlády se má nově zvýšit na 1 procento. Co to v reálu znamená? Pokud bude chtít rodina předčasně doplatit 3milionovou hypotéku, zaplatí 30 tisíc! A to i v případě, že jí třeba jen skončí fixace a bude chtít přejít do jiné banky, kde jí nabídnou výhodnější podmínky,“ uvedla bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Podle ní je možná spojitost mezi zavedením daně z neočekávaných zisků a novinkou v podobě sankce za dřívější zaplacení úvěrů. „Člověka by skoro napadlo, jestli to není nějaká úlitba bankám za windfall tax, protože zvyšovat poplatek v době, kdy lidé mají hlouběji do kapsy a zároveň banky mají rekordní zisky, to chce mít velkého fištróna,“ dodala Dostálová na sociální síti X.

V podobném duchu se vyjádřil i poslanec ANO Patrik Nacher, který se již v minulosti věnoval ochraně spotřebitelů. „Koaliční partneři, zejména STAN, TOP 09 a Piráti, nejprve hlasitě protestovali, ale dopadlo to jako vždy. Ale aspoň ten náš tlak k něčemu byl – zrušil se nepřijatelný princip nepřímé retroaktivity a poplatek se snížil na polovinu a rozložil v letech. To, že jde o obsahový přílepek, který se prapodivně objevil v zákoně řešící penzijní produkty, se nezměnilo,“ řekl Nacher.

Podporujeme tím kulturu dluhu, varuje ekonom

Proti návrhu se ale vyslovili v minulosti i někteří odborníci. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy přinese změna pouze komplikace. „Pokuta za předčasné splacení hypotéky je vskutku nemravná, protože klienti jsou vlastně penalizováni za to, že se chovají zodpovědně a svědomitě a že včas platí své dluhy,“ řekl.

Podle něj se jedná o omyl, protože podobné pokuty by neměly mít oporu v zákonu. Jediné čeho se tím docílí, je pouze podpora kultury dluhu ve společnosti, ze kterých se lidé nemohou vymanit dříve. Stát by měl podle něj pokutovat jen v případě celospolečensky škodlivého jednání. A to rozhodně není zodpovědný a svědomitý přístup k placení svých závazků.

O možné výhodě při zavedení sankce mluvil například v rozhovoru pro CNN Prima NEWS spoluzakladatel realitního fondu Silverline Real Estate Dan Vaško. Pokud by poslanci odhlasovali penále, tak by banky mohly jít přibližně na cenu hypotéky Monety Money Bank ve výši 4,69 procenta. Výrazně by se jim totiž snížilo riziko, že jim klienti utečou. Budou tedy moci kývnout na nižší marži,“ řekl Vaško s tím, že současná průměrná úroková sazba se na hypotékách pohybuje okolo 6,01 procenta.

Podívejte se na nedávný díl pořadu SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK na CNN Prima NEWS, který přináší důležité informace nejen profesionálům v oboru, ale také pomůže pochopit obchodování na burze či situaci na realitním trhu běžným lidem.

Tagy:
banka ekonom Klára Dostálová sankce ANO 2011 Patrik Nacher poplatek hypoteční úvěr Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR