Ekonomové slibují tečku za zdražováním. Prosincová inflace překonala všechna očekávání

Prosincová inflace překvapila mnohé analytiky

Růst cen v Česku zpomalil

Čísla inflace za prosinec pozitivně překvapila ekonomy a analytiky. Ti totiž počítali s daleko vyšším meziročním zdražením. Český statistický úřad ve čtvrtek uvedl, že ceny v loňském prosinci stouply meziročně o 6,9 procenta a bez započtení úsporného tarifu dokonce jen o 4,2 procenta. Odborníci ale varují, že důležitá budou čísla za leden. Obchodníci totiž nově přeceňují své zboží. Pokud by růst spotřebitelských cen dál klesl, znamenalo by to konec prudkého zdražování z posledních let.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek tvrdí, že by se inflace měla vrátit k nízkým hodnotám. „V závěru roku ovlivnily inflaci dva hlavní faktory. Prvním z nich je pokles cen potravin o 1,4 procenta, přispěly k tomu zejména nižší ceny ovoce, masa, mléka a mléčných výrobků. Druhým faktorem je pokračování série klesajících cen pohonných hmot,“ sdělil Marek CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka lnení první, kdo si hraje na poloboha, říkají experti. Koho dostihly skandály z večírků?

Už v prvních měsících bychom mohli vidět, jak se zvyšování cen vrací do původního plánu centrální banky. Tedy na hranici dvou procent. „Otazníkem stále zůstává rozsah letošního lednového přeceňování, které ukáže, nakolik se změnila či nezměnila inflační očekávání. Téměř jisté je, že inflace konečně klesne pod tempo růstu mezd a reálná životní úroveň se opět začne zvyšovat,“ uvedl Marek ke strategii obchodníků, kteří na začátku roku naceňují své zboží.

Sestupný trend potvrzuje i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj prosincová čísla bortí veškeré expertní odhady. „Pokud vezmeme v potaz inflaci bez započtení efektu tarifu, onu hodnotu 4,2 %, je loňská prosincová inflace nejnižší za celé období od srpna 2021,“ uvedl ekonom, který vystupuje v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Podle Kovandy se na inflaci podepsaly nižší ceny potravin, kdy mléko meziročně zlevnilo o 28 % a vejce například o 30 %. Ekonom proto předpokládá, že Česká národní banka přijde s nižšími základními úrokovými sazbami. Z nynějších 6,75 % by mohly klesnout na čtyři procenta.

Podobně jako Marek ale varuje před daty z ledna. „Ta budou klíčová, protože došlo ke každoročnímu přecenění, například v oblasti cen energií. Nicméně za celý letošní rok inflace s největší pravděpodobností bude činit zhruba tři procenta, takže nebude ani třetinová v porovnání s loňskem,“ dodal Kovanda.

V lednu by měly ceny klesnout, říká ekonom

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče by ke zpomalení meziročního růstu mělo dojít už v lednu. A to kvůli nižším cenám energií pro domácnosti. „V lednu by se celková meziroční inflace mohla dostat mírně pod úroveň 3,5 % a ve druhém pololetí letošního roku by měla postupně klesnout do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle centrální banky,“ uvedl Jáč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda upravila sazby DPH, kvůli kterým zdražilo pivo. Více se dozvíte v reportáži

I přes další pokles vidí nejistotu u vyšších cen za regulovanou složku energií. Energetický regulační úřad totiž pro letošní rok zdražil skokově regulovanou část elektřiny a plynu. Ve výsledném účtu se to projeví růstem v jednotkách procent.

Tagy:
jídlo energie Lukáš Kovanda ekonom inflace Deloitte TRINITY BANK a.s. David Marek