Inflace se v prosinci dostala pod sedm procent. Rychle zlevňují vejce, mléko a sýry

Daňový balíček podle Kovandy nikoho výrazně nepoškodí. (ilustrační obrázek)

Růst cen v Česku zpomalil

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 %. Tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 7,3 %. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,4 %. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok činila průměrná míra inflace 10,7 %. Bylo to o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné ČR.

Prosincové zpomalení ovlivnily hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Meziroční zdražení uzenin zpomalilo na 0,6 % z listopadových 3,4 %. Ceny ovoce rostly o 5,8 %, zatímco o měsíc dříve to bylo o 8,4 %. Některé potraviny v posledním měsíci roku zrychlily zlevňování. Týká se to třeba trvanlivého mléka, sýrů a tvarohů nebo vajec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztráta české ekonomiky je obrovská, říkají ekonomové. Letos zůstaneme nemocným mužem Evropy

Ve srovnání s předloňským prosincem zdražilo zejména bydlení. Za nájemné lidé zaplatili o 7,3 % více, vodné zdražilo o 16,3 %, stočné o 26,9 %, elektřina o 142,4 % a teplo a teplá voda o 24,2 %. Zlevnil naopak zemní plyn, a to o 7,7 %. Ceny tuhých paliv klesly o dvě procenta.

Ceny zboží v prosinci meziročně úhrnem vzrostly o 7,6 %, ceny služeb byly vyšší o 5,7 %. V meziměsíčním srovnání ceny zboží klesly o 0,8 %, zatímco ceny služeb o 0,2 % vzrostly. „Ceny zboží úhrnem v roce 2023 vzrostly o 12,1 % a ceny služeb o 8,4 %,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

ČSÚ zveřejnil také informace o listopadovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Meziroční pokles vývozních cen zpomalil na 2,1 % z říjnových 2,2 %, u dovozu se pokles zmírnil na 5,7 % z předchozích 6,5 %. Meziměsíčně ceny vyváženého zboží klesly o 0,5 % a dováženého o jedno procento.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Eurozóna je neudržitelná, může se sesypat, varoval Kovanda. Minčič zmínil podmínku pro vstup

Tagy: