Emotivní zpověď hasiče, který zasahoval při pádu Dvojčat. Jeho terapií bylo tetování

Bylo mezi nimi i 343 hasičů a paramediků, kteří při záchraně jiných životů položili ten svůj

V sobotu uplyne 20 let od nejtragičtějšího teroristického útoku v dějinách lidstva. Nejen Spojené státy, ale celý svět si připomene události jedenáctého září. V den, který otřásl americkou společností a vyvolal válku proti teroru, přišly o život téměř tři tisíce lidí. Bylo mezi nimi i 343 hasičů a paramediků, kteří při záchraně jiných životů položili ten svůj.

Bývalý newyorský hasič Tiernach Cassidy jedenácté září přežil – kolegové z jeho bývalé jednotky už ale takové štěstí neměli. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS vzpomínal na své blízké, Angela a Mikea. Když se snažili zachránit skupinku lidí z jedné z věží, Angel zjistil, že nemá lano. „Když si uvědomil, že ho tam nechal, chtěl jít zpátky. Mike mu řekl, ať nejdříve vezme lidi ven, že pro to lano dojde,“ zavzpomínal Cassidy.

„Mike šel zpátky dovnitř a v ten moment se budova zřítila. Je to dvacet let, ale jako by to bylo včera,“ líčil dál. Jeden ze způsobů, jak se se ztrátou svých blízkých vyrovnával, bylo tetování. „Víte, potřeboval jsem něco cítit. Byl to můj způsob terapie bolestí,“ sdělil.

Když k tragédii došlo, bylo mu 28 let. „Byl jsem skoro jako dítě. Neměl jsem žádnou odpovědnost, kromě toho, že jsem byl newyorský hasič. Oproti tomu Orio Palmer, který zemřel, měl děti a ženu, takže já jsem cítil, že mám mnohem víc co dát,“ dodal.

Bolestná terapie trvala 50 sezení v průběhu jednoho roku. Vedle Dvojčat jsou na jeho těle zapsána jména zesnulých kamarádů. Tiernach nyní žije asi hodinu od Manhattanu. Letošní výročí stráví se svými kamarády hasiči, o 11. září se prý ale bavit nebudou.

„V 7:30 máme snídani, kde se s chlapama uvidíme. Pak přijde místní kněz a budeme mít menší mši a pak bude mít každá stanice stejné momenty ticha,“ sdělil Cassidy. Sám k památníku dnes už příliš často nechodí, v muzeu se nebyl podívat ani jednou. Znovu prožít 11. září nepotřebuje.

Tagy: