Evropa čelí invazi zabijáckých sršní. Útok dravého roje může být pro člověka smrtelný

Na Evropu se žene z Asie pohroma v podobě sršní asijských. Mohou být smrtelně nebezpečné pro lidi i pro včelstva, píše web deníku Kronen Zeitung. Dravý hmyz, který se objevil mimo jiné i v Německu, může zabít až 80 včel denně.

Tento druh sršní má asi 10 milimetrů dlouhé jedovaté žihadlo. Nebezpečí hrozí především dětem a alergikům. „Lidé, kteří jsou alergičtí, mohou po bodnutí utrpět anafylaktický šok,“ říká Eric Darrouzet, odborník z Výzkumného ústavu biologie hmyzu na univerzitě v Tours pro web 20min.ch.

ČTĚTE TAKÉ: Břeclavsko čelí superkalamitě komárů. Na obzoru je však i další a bolestivější hmyzí hrozba

Sršeň je mnohem útočnější a pronásleduje člověka dokud ho nebodne, žihadlo navíc může použít opakovaně. K útoku může navíc vyprovokovat celý roj, což může být pro člověka smrtelné.

Sršeň asijská je podle Darrouzeta dravec, který loví velké množství různých druhů hmyzu a pavouků. „Za optimálních podmínek sežere kolonie sršní více než 11 kilogramů hmyzu ročně,“ řekl Darrouzet. Sršeň asijská je extrémně nebezpečná pro včelaře, kterým dokáže zdecimovat celý chov. Zvládne sežrat až 80 včel denně.

S tím souvisí i ztráty zemědělců, jež dosahují až třetiny obvyklé sklizně vzhledem k tomu, že zdecimovaná včelstva nejsou schopna řádně opylovat květy.

Sršeň byla zavlečena na starý kontinent zřejmě prostřednictvím mezinárodní přepravy zboží. A protože v Evropě rostou průměrné teploty, hmyzu z exotických klimatických podmínek se tady dobře daří. Sršeň asijská postupuje kontinentem rychlostí 60 až 80 kilometrů za rok, píše web derstandard.at.

Od roku 2004 s ní bojují ve Francii, o šest let později „obsadila“ Španělsko, následujícího roku Portugalsko a Belgii, roku 2011 Itálii. V Německu se objevila v roce 2014 a letos s ní bojuje Švýcarsko. Problém pro ně neznamenal ani Lamanšský průliv, píše web tierwelt.de.

Jediná šance, jak zabránit invazi asijských sršní, je co nejrychlejší likvidace královny, aby se nemohlo produkovat potomstvo. Jejich likvidace je finančně hodně náročná, například ve Francii se ročně náklady na jejich ničení vyšplhaly na 10 milionů eur (přes 240 milionů korun).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Břeclavsko čelilo superkalamitě komárů. Na obzoru je však i další a bolestivější hmyzí hrozba

Tagy: