Obavy z omikronu štěpí Evropu. Itálie či Rakousko zpřísňují, Slovensko rozvolňuje

Varianta omikron bude převládat na celém světě, varují vědci

Mnoho evropských zemí v souvislosti s koronavirovou variantou omikron nadále zpřísňuje pandemická opatření, například v sousedním Rakousku, Německu nebo pro lyžaře oblíbené Itálii. Některé se je však rozhodly rozvolnit – mezi nimi i Slovensko.

Rakousko

Pravidlo 2G, tedy nutnost prokázat se očkováním nebo proděláním covidu, v Rakousku platí v ubytovacích, gastronomických a volnočasových, sportovních nebo kulturních zařízeních. Pravidlům se nevyhnete ani v obchodech a na trzích či v lanovkách.

Kancléř Karl Nehammer řekl, že Rakousko se nachází ve „velice vážné situaci“ a že počty nakažených v blízké budoucnosti skokově porostou.

Německo

Kancléř Olaf Scholz po pátečním jednání se zemskými premiéry oznámil, že Německo přechází především v gastronomii na přísnější model, kdy očkovaní a uzdravení musí předkládat dodatečný negativní test. Výjimku mají jen lidé s posilující dávkou. Hamburk toto pravidlo zavedl od pondělí a rozšířil ho také na vnitřní sportovní zařízení, kina, divadla, vyhlídkové jízdy a plavby nebo na prostituci.

Podobně chce upravit své karanténní vyhlášky i většina dalších spolkových zemí s výjimkou Saska-Anhaltska. Tamní premiér Reiner Haseloff uvedl, že přístup do restaurací a hospod nebude pro očkované a uzdravené omezovat. „Je naším úkolem hledat řešení, která jsou odpovídající,“ řekl Haseloff. Výhrady má i bavorský premiér Markus Söder. Jeho země se rozhodne do středy, zda na přísnější model přistoupí.

Co se týče obchodů, neočkovaní proti covidu se stále dostanou pouze do potravin, drogérie nebo lékárny.

Polsko a Slovensko

Slovensko vzhledem k příznivému vývoji šíření nákazy od pondělí zrušilo noční zákaz vycházení, jiné restrikce však ponechá v platnosti. Od 10. ledna rovněž obnovilo prezenční výuku ve školách. Stejný krok učinilo i Polsko.

Itálie

Když se podíváme dále do Evropy, v Itálii začalo od pondělí platit další zpřísnění opatření, jimž podle agentury ANSA vláda svým způsobem zavedla téměř lockdown pro neočkované. Rozšířila se totiž povinnost mít tzv. superzelený pas i na další aktivity, včetně veřejné dopravy, vstupů do sportovních center, muzeí či na lyžařské vleky.

Superzelený pas potvrzuje očkování proti covidu či prodělání této nemoci v předchozím půlroce. Dvě úrovně covidových certifikátů zavedli v Itálii loni v prosinci a vláda postupně rozšiřovala aktivity, kam lze jen se superzeleným pasem.

Do neděle byl tento certifikát potřeba například pro vstup do vnitřních prostor restaurací, kin či divadel. Jinde, například ve veřejné dopravě či na pracovišti, stačil takzvaný zelený pas, potvrzující negativní test na koronavirus. Od pondělí je vyšší úroveň takzvaných covidových pasů nutná téměř všude, s výjimkou obchodů či základních služeb.

Od 15. února bude pro lidi žijící v Itálii ve věku od 50 let covidový certifikát potvrzující očkování proti covidu či prodělaní této nemoci nutný i na pracovišti.

Tagy: