Hořejší: Může přibývat až 200 tisíc nakažených denně. Vlna omikronu by mohla být poslední

Václav Hořejší

Rozhovor s Jiřím Černým a Václavem Hořejším

Je reálné, že bude na vrcholu epidemie přibývat až 200 tisíc nakažených denně. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl imunolog Václav Hořejší. Podle něj ale vlna varianty omikron bude mírnější z pohledu vážných stavů a úmrtí a mohla by být poslední. Její vrchol by mohl přijít na konci ledna. Lidé se však podle oborníka mají nechat naočkovat třetí dávkou vakcíny proti covidu, kterou označil za „kriticky důležitou“.

„Myslím, že to je číslo docela reálné,“ reagoval Václav Hořejší na analýzu jednoho z výrobců PCR testů, že na vrcholu epidemie může přibývat až 200 tisíc nakažených denně. Vrchol epidemie by měl být v Česku koncem ledna.

„Ale něco jiného je počet infekcí, tedy to, co je zjištěno citlivými testy, a něco jiného jsou skutečná onemocnění, obzvláště těžká onemocnění. A zdá se aspoň z dosavadních zkušeností ve Velké Británii, v Dánsku i v dalších zemích, které jsou s omikronem tři nebo čtyři týdny před námi, že to tak zlé není,“ zdůraznil imunolog.

Omikron podle odborníků nezpůsobuje tak těžký průběh nemoci a méně lidí po něm umírá. Podle Hořejšího to může být ale i díky tomu, že populace je už z velké části proočkovaná a promořená.

I přesto ale vlna omikronu podle virologa Jiřího Černého chod státu značně zasáhne. „Protože i když onemocnění bude třeba o několik desítek procent méně nebezpečné, tak čísla se nám projeví do množství pacientů, kteří budou pravděpodobně vyžadovat hospitalizaci nebo nebudou schopni pracovat a budou muset zůstat doma v izolacích a karanténách. Tím se sníží počty lidí, kteří budou moct normálně žít a vykonávat práci, kterou potřebujeme. To nejsou jen lékaři, kteří to pravděpodobně slíznou zase velmi intenzivně, ale jsou to i ostatní lidé, například prodavačky nebo instalatéři,“ zdůraznil odborník ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vlna by mohla být poslední

Podle Hořejšího by ale vlna omikronu mohla být poslední. „Vidím to optimisticky stejně jako většina světových expertů, předpokládám. Tato vlna by mohla být poslední. Došlo by ke kontaktu s virem prakticky u celé populace, která ale bude už dostatečně chráněná i očkováním,“ vysvětlil imunolog.

Podle něj je ale potřeba se nechat očkovat třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. „Podání třetí dávky je kriticky důležité. To je úplně to nejdůležitější, co se dá dělat. Daleko důležitější než třeba nějaká organizační protiepidemická opatření, karantény a tak dále. Může to pomoct relativně rychle. Už po několika dnech se zvýší velice výrazně síla ochranných protilátek, proto by se na třetí dávku mělo soustředit veškeré úsilí,“ apeloval na vládu.

„Kdybychom zítra měli více než devadesát procent populace očkované třetí dávkou, tak bych skoro řekl, že jsme z toho venku a že už žádné karantény dělat nemusíme,“ myslí si Hořejší. Účinnost druhé dávky vakcíny podle něj proti omikronu klesá už po dvou až třech měsících.

Měli bychom se připravit na horší scénáře

Podle imunologa by se koronavirus mohl změnit v epidemii už relativně běžného respiračního onemocnění, se kterým se dá žít. „Možná bude trochu těžší než běžná chřipka,“ podotkl.

Hořejší také uznal, že se však nedá vyloučit varianta, že by se objevila ještě nějaká horší mutace než omikron. „Ale myslím, že už to není příliš pravděpodobné, protože tento virus je tak nakažlivý, že by pro něj bylo obtížné vytvořit nějakou variantu, která by byla ještě infekčnější. Ta jediná by ho mohla vytlačit,“ vysvětlil.

Virolog Černý ale právě před novou mutací varoval. „Tím, jak je omikron nakažlivý a tím, že se tu objeví ohromné množství infikovaných lidí, virus bude mít velmi výraznou možnost, aby se nějakým způsobem vyvinul a posunul,“ připustil.

Pokud by ale přišla ještě infekčnější varianta než omikron, podle Černého by mohla být mírnější. „Budeme muset počkat, jak se situace vyvine, ale na horší scénáře bychom se měli připravovat,“ upozornil virolog.

Tagy: