Expert o možném zavedení „branné výchovy“: Čeští školáci podobný typ vzdělání potřebují

Bezpečnostní expert Lumír Němec

360° (183)

V Česku by se mohlo zavést něco jako branná výchova, jen bez „komunistického balastu“. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Lumír Němec. Podle něj by žáci měli umět i první pomoc.

Žáci by se ve školách podle bezpečnostního experta Lumíra Němce měli učit, jak se chovat například při útoku. „Myslím, že by se mělo do školy vrátit něco – a teď nebudu říkat branná výchova – ale prostě ta příprava žáků na aktivního střelce by měla nějakým způsobem probíhat,“ řekl Němec v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové detaily o střelbě na UK. Útočník nosil do školy zbraně běžně, policie to věděla

Branná výchova podle něj měla smysl. „Když od toho odmyslíte ten komunistický balast, kterým to bylo zatížené, tak co se tam děcka učila? Učila se první pomoc, přežít v přírodě, navigovat. Myslím, že něco podobného by se do škol mělo vrátit. Už na základních školách by se děti měly vzdělávat v tomto oboru,“ řekl Němec.

Podle něj jsou informace navíc snadno dostupné. „Na internetu to všude najdete. Jde o to naučit se základní pravidla a věci, které s tím jsou spojené,“ uvedl bezpečnostní expert.

Dodal, že by nebylo od věci učit se i poskytování první pomoci. „V současné době je systém nastavený tak, že dokud probíhá útok, tak tam policisté nepustí záchranáře a zdravotníky. V okamžiku, kdy jste schopni poskytnout kvalifikovanou první pomoc, tak tomu člověku můžete zachránit život. Například, když vás někdo střelí do nohy, máte tepenné krvácení, tak jste schopni to zastavit pomocí improvizovaného škrtidla,“ zdůraznil Němec.

Zároveň zdůraznil, že míra gramotnosti je v této oblasti mezi Čechy bohužel minimální. „Na zastavení krvácení a provedení resuscitace anebo i to povědomí o tom, co máte dělat v případě útoku aktivního střelce, je to fakt na mizivé úrovni,“ sdělil Němec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na silnicích, policie na začátku prázdnin posiluje hlídky. Kde plánuje kontroly řidičů?

Tagy: