Experti: Černý scénář zdravotnictví? Bezzubá populace a pacienti umírající před nemocnicemi

Prezident České lékařské komory Milan Kubek (vlevo) a viceprezident Svazu pacientů ČR Vladimír Dryml (vpravo)

360° 9.8.2023

Ve zdravotnictví bude hůř. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl viceprezident Svazu pacientů ČR Vladimír Dryml. Obává se toho, že se péče o pacienty stane selektivní a zákony se nebudou dodržovat, stejně jako Ústava ČR. „Vláda čeká na to, až lidé budou umírat před branami nemocnic, nebo jak si to vlastně představují?“ ptal se. Stejné obavy má prezident České lékařské komory ČR Milan Kubek, který si „dokáže představit bezzubou populaci, ale ne to, že lidé budou umírat například na onkologická onemocnění“.

„Bude hůř ve smyslu, že péče bude skutečně selektivní, nebudou se dodržovat zákony ani Ústava ČR a bude jenom pro někoho. Možná to bude vypadat, jako to začíná ve stomatologii, kde si určují ceny od tisíců po statisíce,“ líčil černou budoucnost zdravotnictví Dryml. Podotkl, že by ministerstvo financí nemělo kvůli maržím kontrolovat pouze benzinky, ale také zubaře. „Začíná to i u gynekologů a bude to pokračovat dál. Myslím, že smyslem současné vlády je ušetřit na občanech, pacientech za každou cenu,“ kritizoval.

Aktuální situaci podle Drymla pacienti pociťují. „Podívejte se, nejsou léky a na podzim bude hůře. Řekl to i náměstek ministra zdravotnictví, že opět nebudou. Dlouhodobě se čeká na některá vyšetření. Na CT to jsou třeba dva měsíce, na magnetickou rezonanci půl roku. Na operaci kyčelního kloubu zase dva roky. Čeká vláda na to, až lidé budou umírat před branami nemocnic, nebo jak si to vlastně představují?“ ptal se.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přístroj, jenž zachraňuje životy. Lokaci defibrilátorů odhaluje mapa, pomoci může každý

Obecně se Dryml domnívá, že zdravotní systém selhává. „Rozpadá se, buď plánovitě, anebo hloupostí, možná nekompetentností – je to vidět třeba u ministra Vlastimila Válka (TOP 09). Zdravotnictví trpí finančním nedostatkem,“ nastínil. S tím souhlasil i Kubek. „Čím větší nedostatek bude, tím se zvětší rozdíl mezi teorií a praxí. Čím větší bude nedostatek peněz, tím bude zdravotní péče hůře dostupná, a to ta základní,“ varoval.

Dvě oblasti ve zdravotnictví

Připomněl, že už nyní je nedostatek pediatrů, psychiatrů, a to nejen na „prériích“, ale i ve velkých městech. „Máme zde dvě oblasti. Jedna je o penězích, kdy si je někdo ochoten někde připlatit, druhá je takzvaný sociální kapitál. Někteří lidé mají známé, ví, kdo je kvalitní lékař a dokáže tak domluvit péči, opravdu kvalitní péči, která bude rychlá. Není to o úplatcích, ale o znalostech, vědomostech a kolegialitě,“ podotkl.

Existuje však medicínský termín kulich – prominentní pacient, kterého si chytrá nemocnice hýčká. „Těmi jsou myšleni ti, kteří si něco připlácí, je tím míněna šedá či jaká ekonomika. A takovým odstrašujícím příkladem je stomatologie. U ní jsme dospěli k tomu, že rozdíl mezi tím, co máme všichni garantované zákonem, a tím, co reálně dostaneme, je největší,“ prohlásil.

„Všichni máme nárok na bezplatné zubní ošetření na základě svého pojištění, reálně ale neseženeme zubaře, který by byl ochotný pracovat na pojišťovnu. Jako prezident lékařské komory se budu snažit o to, abychom nemuseli touto stomatologickou stezkou jít. Dovedu si představit, že budeme mít populaci bezzubých lidí, ale nedovedu si představit, že nám lidé budou umírat na onkologická či jiná onemocnění. Je to předobraz toho, jak to bude dál, když politici nebudou situaci řešit,“ varoval.

Dodal, že „povinností politiků je zajistit profinancování“. „Je tady společenská objednávka, která je určena tím, co hradí veřejné zdravotní pojištění, a je povinností politiků zajistit, že tato společenská objednávka bude zaplacena,“ doplnil.

Hostem pořadu byl také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Jak reagoval na kritiku vůči zubařům a stomatologii? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: