Experti o vládě: Škrty zpatlala na poslední chvíli. Je to guláš, lidi zírají a nevědí

Rezignace vlády na porozumění běžného občana je ohromující. Poradci NERV hovoří moudře o tom, co se má dělat a lidi čumí a nevědí, co jim říkají. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto zhodnotil představení konsolidačního balíčku odborník na politický marketing Oto Klempíř. S kritikou souhlasili i reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší a šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Podle nich kabinet Petra Fialy (ODS) zpatlal úsporná opatření na poslední chvíli a vznikl z nich guláš.

„Lituji toho, že jsem nebyl jako zlatá muška v kabinetu, když se pětikoalice domlouvala na tom, co bude říkat. Muselo tam být obrovské napětí, protože pět koní táhne na jinou stranu. Domluvili se na platformě, ale teď jak to sdělit lidem? Není tam žádná atraktivita, protože říkáte páru, něco, co teprve vznikne,“ hodnotil tiskovou konferenci, na níž vláda představila úsporný balíček, Klempíř.

To, v čem kabinet Petra Fialy podle něj selhal, je komunikace chystaných změn. „Každý tomu musí rozumět. Teď se mi ale zdá, že na porozumění běžných občanů vládní politici úplně rezignovali. Všude je nějaký poradce z NERV, který mluví moudře, co se má udělat. A lidi čumí a nevědí, co se jim říká. Rezignace na běžného občana je ohromující, a to mě děsí,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná apokalypsa Česku nehrozí. Vláda se chytla do pasti a vystrašila veřejnost, říká Kovanda

Podle Dolejšího vláda úsporná opatření „zpatlala“ na poslední chvíli. „Byla dohoda, že si ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) penzijní reformu představí sám, na ní vznikla dohoda o něco dříve. U konsolidačního balíčku dlouho nebylo jasno a až týden před touto akcí se asi na přání Fialy řeklo, že se udělá společná monstrakce,“ uvažoval.

Pokus o bezva fintu

Podle něj důvodem může být fakt, že obsah sdělení nebyl hutný. „Pro média i veřejnost je to nepochopitelný zmatek. Opatření je tolik, že postupně budou na povrch vylézat nějaká překvapení. Stal se z toho nesrozumitelný guláš,“ podotkl Dolejší. Balšínek brífink tituloval jako pokus o bezva fintu. „Možná nechtěli mít pořádný marketingový cirkus, protože v zásadě neměli co sdělit. Tváří se, že chtějí něco udělat, ale letos nebudou škrtat, neudělají vůbec nic,“ zdůraznil.

Oznámená úsporná opatření totiž mají být případně platná až od příštího roku. „Nejzajímavější je, že premiér řekl, že budou chtít šetřit i na státní správě, a pak jsme se dozvěděli, že to budou dělat tak, že neobsadí plánovaná tabulková místa a ani ta, která budou volná po lidech, kteří odejdou do důchodu. To znamená, že ve státní správě neušetří vůbec nic,“ jmenoval jeden z bodů, s nímž nesouhlasí.

ČTĚTE TAKÉ: Nacher: Vláda nás staví před Sofiinu volbu. Rád bych viděl reformu z dílny ANO, rýpl si Bureš

„Fiala dokonce řekl, že nikdo ve státní správě se nemusí bát o své platy, že to skutečně budou neobsazená místa. V tom je ten skandál, že nám zvýší daně, ale sami nic neudělají. Václava Klause na ně, ten by jim ukázal – prostě každý musí seškrtat 10 procent. A pak by se vidělo,“ dodal Balšínek.

Tagy: