Během exploze v Istanbulu zahynulo nejméně šest lidí. Podle Erdogana to „zavání terorismem“

Turecká policie po výbuchu v Istanbulu

Silný výbuch otřásl ulicí v Istanbulu

Exploze na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu v neděli zabila šest lidí a 81 dalších zranila, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj se jednalo o bombový útok, který „zavání terorismem“. Generální konzulát ČR v Istanbulu v tuto chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli čeští občané, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Soustrast pozůstalým vyjádřila řada zemí včetně České republiky.

K výbuchu došlo kolem 14:20. Na místo byli vzápětí vysláni záchranáři, hasiči a policie. Istanbulský guvernér Ali Yerlikayana na Twitteru informoval, že podle prvních informací čtyři lidé přišli o život a dalších 38 jich bylo zraněno. Později se číslo zvedlo na šest mrtvých a 81 zraněných. Ti jsou nyní v péči lékařů.

Turecký viceprezident Fuat Oktay uvedl, že výbuch byl považován za teroristický útok, který provedla žena.

Videa zveřejněná na sociálních sítích zachytila hlasitý výbuch a šlehající plameny. Na řadě dalších záběrů z následků exploze jsou vidět i oběti ležící na ulici plné střepů z vysypaných výloh. Rušnou třídou v době exploze procházelo mnoho lidí, kteří se vzápětí dali na útěk. Třída byla uzavřena a obchody zavřeny.

Turecké úřady později informovaly, že mezi oběťmi je zaměstnanec tureckého ministerstva a jeho dcera. Na jednotkách intenzivní péče leží pět zraněných, dva z nich jsou v kritickém stavu.

„Když jsem uslyšel výbuch, zkameněl jsem. Lidé ztuhli a dívali se na sebe, pak začali utíkat pryč. Co jiného můžete dělat,“ řekl pětačtyřicetiletý Mehmet Akus, který pracuje v jedné z místních restaurací.

Turecký úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky vydal dočasný zákaz informování o výbuchu. Média tak nemohou ukazovat videa zachycující okamžik výbuchu nebo jeho následky. Tamní nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání podobné zákazy po útocích a nehodách zavedla i v minulosti.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na Twitteru napsal, že jej exploze v Istanbulu hluboce šokovala. „Mé myšlenky míří k obětem, pozůstalým rodinám a všem těm, kteří truchlí,“ uvedl, přičemž vyjádřil Turecku nejhlubší soustrast.

Francouzský prezident Emmanuel Macron poznamenal, že nedělní útok v Istanbulu se stal přesně sedm let poté, co islamističtí extremisté v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech ve francouzské metropoli zabili 130 lidí. „V den, který je pro náš národ tak symbolický, kdy vzpomínáme na oběti, které padly 13. listopadu 2015, je turecký lid zasažen útokem na své srdce, Istanbul,“ uvedl Macron. „Turkům: sdílíme váš zármutek. V boji proti terorismu stojíme při vás,“ dodal.

Řada dalších zemí, včetně Řecka, Egypta, Ukrajiny, Ázerbájdžánu a Pákistánu také vyjádřila soustrast pozůstalým a útok odsoudila. Předseda Evropské rady Charles Michel označil zprávy přicházející z Istanbulu za strašné, kondoloval obětem a uvedl, že je v myšlenkách s obyvateli Turecka.

Turecko bylo v letech 2015 až 2017 zasaženo řadou smrtících bombových útoků, které spáchala teroristická skupina Islámský stát a zakázané kurdské skupiny. O život při nich podle agentury AP přišlo přes 500 civilistů a příslušníků bezpečnostních složek.

Tagy: