Piráti chtějí prosadit na alkohol varovné nápisy. Požadují také zásadní omezení reklamy

Kromě krabiček cigaret by nově mohlo být stejné varování i na etiketách alkoholických nápojů. Ještě v tomto volebním období to chtějí prosadit Piráti. Zakázali by navíc i reklamu na alkohol v televizi a rozhlasu od šesti hodin ráno do osmi večer, píše iDnes.cz.

Piráti jsou přesvědčeni, že varování na obalech mají efekt a fungují jako prevence. Domnívají se také, že děti a mladiství nemají být vystaveni reklamám na alkohol.

Návyková látka souvisí i s domácím násilím, což je jedno z hlavních témat, kterému se Kocmanová jakožto členka sněmovního Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí věnuje. „Alkohol není příčinou domácího násilí, ale jeho spouštěčem,“ řekla poslankyně podle iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš zní pravidelně jako Jakeš, rýpla si Pekarová. Schillerová jí připomněla dřívější slib

Poslankyně by si prý přála, aby ohledně návrhu panovala koaliční shoda. „Cílem je, aby to mělo co nejširší podporu. Určitě to bude štěpící návrh,“ připustila na dotaz iDNES.cz, zda návrh Piráti podají, i když se jim nepodaří získat podporu vládní koalice. Debaty o krocích, které by měly vést k omezení škodlivých dopadů alkoholu, už podle Kocmanové začaly.

Návrhy připravily první místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová a expertka strany na problematiku závislostí Jana Michailidu. Ta je rovněž členkou Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. „Ideální by bylo mít o tom dohodu do konce roku,“ řekla ve čtvrtek na setkání s novináři Kocmanová.

Podle Pirátek by se měl zpřísnit také on-line prodej alkoholu, a to po vzoru zákona o psychomodulačních látkách, který počítá s dvoufázovým ověřením při prodeji některých měkkých drog, a to výlučně dospělým. Novelu už poslanci schválili a měla by začít platit od příštího roku.

V budoucnu rovněž chtějí upravit danění tzv. tichého vína. V cestě jim však zatím stojí část koalice v čele s KDU-ČSL, někteří poslanci z Moravy i samotní vinaři. „Není to mezi našimi návrhy pro letošní rok, ale nedovedu si představit, že bychom pro to nehlasovali, když to bude navrženo,“ cituje Kocmanovou iDnes.cz.

Kocmanová a Michailidu zmiňují tolerantní přístup k alkoholu v Česku. Poukazují na návykovost a vysokou škodlivost. „Je potřeba, abychom se my jako politici zabývali tím, zda je regulace dostatečná. My si myslíme, že ne. Bohužel ne všichni koaliční partneři to vnímají stejně,“ uvedla Michailidu.

Podle výroční zprávy o závislostech za loňský rok každý osmý dospělý Čech minimálně jednou týdně nadměrně pije alkohol. Rizikově a škodlivě popíjí až 1,3 milionu lidí nad 15 let. Podle předloňského výzkumu se opakovaně opila čtvrtina patnáctiletých.

Česko patří k zemím s největší spotřebou alkoholu. V roce 2022 v průměru každý obyvatel vypil 169,5 litru alkoholických nápojů. Zpráva uvádí, že alkohol stojí v Česku za šesti procenty úmrtí, připraví o život kolem 7 000 lidí ročně. Kvůli nemocem z alkoholu končí každý rok v nemocnicích na 14 000 osob. Roční dopady a ztráty činí téměř 60 miliard korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zájem kandidovat do Senátu a vedení krajů klesl. O křeslo v horní komoře se utká 171 uchazečů

Tagy: