Nečas o setkání s Putinem: Působil na mě jako rozumný člověk. Teď už si to o něm nemyslím

Setkání někdejšího českého premiéra Petra Nečase a ruského prezidenta Vladimira Putina v roce 2013.

K věci (302)

Jak bývalý předseda vlády Petr Nečas vzpomíná na osobní setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem? Co říká svému nástupci v čele ODS a nynějšímu premiérovi Petru Fialovi? A přemýšlí o kandidatuře na prezidenta, podobně jako jeho někdejší politický rival z ČSSD Jiří Paroubek?

Jak na vás působil Vladimir Putin při vašem osobním setkání v roce 2013?
Jako racionální, pragmaticky uvažující člověk, který má na prvním místě svou představu o ruských zájmech a ruských prioritách. To byl ale Vladimír Putin v roce 2013. To, co začal dělat od 24. února letošního roku a co začal říkat ve svých projevech, se jakékoliv racionalitě naprosto vymyká.

Čím si vysvětlujete tuto změnu a obrat v jeho chování? Hovoří se o tom, že je vážně nemocný...
Nejsem znalec osobnosti Vladimíra Putina a nechci se pouštět do laciných spekulací.

Petr Nečas (57)
Bývalý český politik, který od roku 1992 do srpna 2013 byl poslancem za ODS, nejdříve v České národní radě a poté v Poslanecké sněmovně. V letech 2006 až 2009 zastával posty místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí. Od roku 2010 do roku 2013 byl premiérem ČR. 17. června 2013 podal demisi v důsledku takzvané kauzy Nagyová. V současné době pracuje jako konzultant a poradce.

Jak by se podle vás česká vláda měla k Rusku po jeho invazi na Ukrajinu chovat? Přestat od něj odebírat zemní plyn a ropu?
Naše vláda postupuje v rusko-ukrajinském konfliktu velmi správně. Nedovedu si představit, že by v něčem měla postupovat jinak. Co se týče ropy a zemního plynu, tady je potřeba říct, že každý den platí členské státy Evropské unie za dovoz ropy a zemního plynu z Ruské federace miliardu eur. Zdůrazňuji každý den. To jsou obrovské částky, které v podstatě umožňují financovat Rusku jeho válku. Na druhou stranu okamžité odstřižení plynu není možné. Do budoucna to podle mého názoru ale bude nevyhnutelné. V posledních týdnech se zřetelně ukazuje, že Rusko dodávky zemního plynu a ropy neváhá používat jako strategickou nevojenskou zbraň, což není možné akceptovat.

Po tom, co Rusko za poslední měsíce spáchalo, si nedovedu normalizaci vztahů představit.

Jak by měla Česká republika přistupovat k Rusku po skončení války?
Vzhledem k tomu, že jsme členy Severoatlantické aliance a EU, bychom měli politiku směrem k Ruské federaci koordinovat se svými partnery a spojenci a rozhodně nepostupovat vlastní cestou. Zároveň si ale myslím, že bychom měli rozlišovat mezi současnou ruskou politickou garniturou a ruským národem. Za sebe mohu říct, že po tom, co Rusko spáchalo za poslední měsíce, si nedovedu normalizaci vztahů představit.

Ve společnosti se objevují názory, že naše vláda podporuje ukrajinské uprchlíky více než české občany. Podobný názor vyslovil i bývalý premiér Andrej Babiš. Nevytváří tím mezi lidmi zbytečné napětí, jak tvrdí předseda vlády Petr Fiala?
Tady musím s panem premiérem Fialou souhlasit. A myslím si, že speciálně pan Babiš, člověk, který ještě před několika měsíci byl sám premiér, by měl vědět, že tak těžká situace, v níž se nacházíme, tu nebyla od listopadu 1989. Při vědomí toho, jak náročná práce premiéra je, by měl vážit slova. Navíc ta čísla mluví jednoznačně. Když se podíváme, co všechno půjde například do valorizací penzí, valorizací jednotlivých sociálních dávek, do dalšího zvyšování existenčního a životního minima a dalších zvažovaných kroků vlády, tak je to zhruba 74 miliard korun. Na pomoc ukrajinským uprchlíkům šlo maximálně 54 miliard korun. Musím říct, že tato rétorika Andreje Babiše mě nemile překvapila.

Ministryně obrany Jana Černochová by ráda iniciovala, aby v Česku vznikla americká základna. Byl byste pro?
Tohle je dlouhodobý a konzistenční názor ODS. Vždycky jsme říkali, že pokud by se podařilo na území ČR dostat nějakou americkou vojenskou instalaci a nemusí to být nutně americká základna, může to být klidně i něco menšího, tak by to výrazně přispělo ke zvýšení bezpečnosti naší země. Paní ministryně neřekla nic, co by nebylo dlouhodobým záměrem ODS. Jsem rád, že tu debatu otevřela.

Jak vnímáte vašeho nástupce v ODS, současného předsedu Petra Fialu?
Jsem přesvědčen, že postupuje velmi správně. Koneckonců přivedl koalici SPOLU, v níž má největší zastoupení ODS, k vítězství ve volbách a dokázal sestavit funkční vládu. Nebojí se ani odvážných kroků, jakou například byla jeho účast tří premiérů v Kyjevě. Hodnotím ho pozitivně.

Byl jste příznivcem spojení ODS s TOP 09 a KDU-ČSL před loňskými parlamentními volbami?
Ano, mělo to moji podporu. Příliš jiných možností ODS neměla. Navíc tu byl silný zájem veřejnosti, která volala po tom, aby se tyto poltické síly napravo od středu integrovaly. Byla to zkrátka nejrozumnější cesta, jak dosáhnout vítězství a porazit ve volbách hnutí ANO.

Můj odchod z politiky je definitivní, nezvratný a konečný. Navíc si nemyslím, že by po mém návratu v jakékoliv formě byla nějaká poptávka. Vrcholná politika je pro mě uzavřená kapitola.

Měla by koalice SPOLU společně kandidovat i v dalších volbách?
To ukáže až budoucí vývoj. Můj názor je, že pokud se nestane něco mimořádného, tak by tyto tři politické strany měly ve spolupráci pokračovat dál. Je to správný krok, který se osvědčil a ocenili ho i voliči. Navíc tento politický projekt zastřešuje osobnost Petra Fialy, což ho činí voličsky přitažlivým.

U Pirátů a STAN, kteří rovněž před volbami spojili síly, se už ale ukazuje, že to nemusí vždycky fungovat. Během krátké doby museli řešit řadu sporů a třenic.
Třenice budou vždycky. V každé politické straně i mezi koaličními partnery. To patří k politickému životu a nikoho by to nemělo udivovat nebo znepokojovat. Důležité je umět tyto třenice zvládat a řešit. Jsem přesvědčen, že představitelé zástupců ODS, lidovců a TOP 09 se během těch čtyř let, co byli v opozici, osobně poznali a zjistili, že mezi nimi funguje jistá chemie. Přestože jsou to tři strany se samostatnými členskými základnami a různými programy, věřím, že všechny problémy překonají.

Příští rok se budou konat prezidentské volby. Kdo by se vám této funkci zamlouval?
Z těch lidí, kteří ohlásili svoji kandidaturu, nebo ji naznačují, nemám žádného koně. Ještě je ale brzy a určitě se ještě nějaká další jména objeví.

Jak by se vám na Pražském hradě líbila vaše stranická kolegyně Miroslava Němcová nebo Miloš Vystrčil, kteří o tom vážně uvažují?
Obou těchto nynějších senátorů, které osobně znám již v podstatě čtvrt století, si vážím. Bude to otázka dalších diskusí. Obecně si myslím, a to teď nevztahuji na vámi zmiňovaná jména, že pokud se koalice SPOLU rozhodne postavit společného kandidáta, měl by to být člověk, u kterého bude vysoká míra pravděpodobnosti hraničící s jistotou, že postoupí do 2. kola. Měl by to být zkrátka kandidát, který bude reálně aspirovat na vítězství v prezidentských volbách. To by mělo být klíčové kritérium pro výběr.

Miroslava Němcová a Miloš Vystrčil takové šance podle vás nemají?
To bych teď nechtěl hodnotit. Do prezidentských voleb zbývá ještě necelý rok, a to je v politice dlouhá doba. Nyní jsme na začátku a za tu dobu se může stát ještě spousta věcí, mohou se vyprofilovat i jiné osobnosti. Na podzim bude jasněji.

Bývalý premiér Jiří Paroubek kandidaturu na prezidenta ČR nevyloučil, co vy?
To v žádném případě. Můj odchod z politiky je definitivní, nezvratný a konečný. Navíc si nemyslím, že by po mém návratu v jakékoliv formě byla nějaká poptávka. Vrcholná politika je pro mě uzavřená kapitola.

Tagy: