Extrémní počasí: Evropa je pod vodou, jinde ve světě dochází a lidé vzhlíží k cisternám

V Číně bojují s povodněmi.

Evropa pod vodou

Nevyzpytatelné počasí trápí nejen Česko, ale celý svět. Ve Švýcarsku, Francii a Číně se vypořádávají s povodněmi. Itálii, Spojené státy a Mexiko zase sužují extrémně vysoké teploty. Na některých místech také hoří – požáry zasáhly Řecko a Turecko. V Indii dokonce dochází vlivem veder voda.

Švýcarské kantony Graubünden a Valais (Wallis) na jihu země postihly silné bouře a záplavy. Nezvěstní jsou tři lidé, kteří skončili pod masami kamení a bahna v údolí Misox v Graubündenu, popsal situaci například německý Spiegel. Záchranáři po nich stále bez úspěchu pátrají.

ČTĚTE TAKÉ: Jak chránit děti před nástrahami léta? Experti jmenovali rizika, netýkají se jen slunce

Turistické středisko Zermatt pod ikonickou horou Matterhorn ve Valais bylo v pátek dopravně odříznuto od světa, protože byla uzavřena místní železniční trať a příjezdová silnice.

V některých oblastech Švýcarska napršelo podle meteorologické služby Meteonews až 125 litrů srážek na metr čtvereční během 24 hodin, přičemž obvyklých je 154 litrů za celý měsíc. Na jihu bylo zaznamenáno více než 7 tisíc blesků. Na mnoha místech vystoupily toky z břehů a desítky lidí byly preventivně evakuovány. Kvůli sesuvu půdy byl uzavřen i úsek dálnice na hranici s Itálií.

S podobnými problémy se potýká i část Francie. „Zatím se voda drží na úrovni sklepa. V obývacím pokoji jsme všechno dali nahoru a držíme si palce, aby se voda včas zastavila,“ popsala agentuře AFP manažerka zaplaveného francouzského kadeřnictví Stéphanie Poussinová.

Ve východoněmecké Saské Kamenici, nedaleko hranic s Českem, vyvrácený strom těžce zranil manželský pár.

Itálie zase bojuje napříč celou zemí s vedry. V Římě se lidé neváhají osvěžit ani přímo ve slavné fontáně di Trevi.

Řecko se potýká na mnoha místech s požáry. Na ostrově Hydra ho založili turisté, když odpálili do vyprahlého lesa z jachty ohňostroj.

Také Turecko zachvátil v jihovýchodních oblastech obrovský požár. V plamenech zemřelo 11 lidí a stovky zvířat.

Obyvatelé indického Dillí se kromě veder potýkají i s nedostatkem vody. Třicetimilionové město spoléhá převážně na cisterny s vodou, u kterých čekají nekonečné fronty, jak poznamenává Times of India.

Naopak historické povodně trápí čínskou provincii Kuang-tung. Zemřely při nich desítky obyvatel a zničily přes sto mostů a stovky kilometrů silnic.

Urputnému vedru čelí Mexiko. V důsledku vysokých teplot tam zemřelo jen za poslední týden přes 30 lidí.

Rekordní teploty lámou i ve Spojených státech. Více než 100 milionů Američanů žije v oblastech, kde úřady vydaly před vedrem výstrahy. Na mnoha místech tam vypukly požáry.

Vysoké teploty jsou v USA nejvíce smrtícím počasím. Ročně zabíjejí stovky lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drsné následky bouřek v Česku. 30 tisíc domácností bez proudu, šest zničených střech v jedné ulici

Tagy: