Drsné následky bouřek: 30 tisíc domácností bez proudu, šest zničených střech v jedné ulici

Olomoučtí hasiči zasahovali v souvislosti se silnými bouřkami u 50 událostí (21. 6. 2024).

Českem se prohnaly silné bouřky

Po silných bouřkách, které se vyskytly v Česku v pátek a v noci na sobotu, bylo ráno bez elektřiny kolem 30 tisíc domácností. Nejhorší byla situace v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji, vyplývá z informací distribučních firem ČEZ a EG.D. Obnovení dodávek předpokládají energetici během soboty. Například hasiči v Libereckém kraji kvůli bouřce zasahovali v noci na pátek ve 119 případech, nejčastěji odstraňovali popadané stromy. Celkem měli hasiči od pátečního dopoledne přes tisíc výjezdů.

„Firma ČEZ evidovala ráno kolem 09:00 kvůli bouřkám 31 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo kolem 21 tisíc domácností,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíce postižený je podle ní Moravskoslezský kraj, zejména Karvinsko a Frýdecko-Místecko, a poté Jablonecko v Libereckém kraji.

K TÉMATU: Jak chránit děti před nástrahami léta? Experti jmenovali rizika, netýkají se jen slunce

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, evidovala ráno kolem 07:00 zhruba 7 800 odběratelů s omezenými dodávkami, podle mluvčího firmy Lubomíra Budného zejména na Vyškovsku a na Brněnsku, Blanensku a Kroměřížsku.

Hasiči měli kvůli bouřkám přes tisíc výjezdů. „Hodně zásahů bylo v Jihočeském a Středočeském kraji. Dále večer v Libereckém kraji a Jihomoravském kraji, kde evidují nejvíc případů. V noci jsme dále často vyjížděli v kraji Moravskoslezském a Olomouckém,“ napsali na síti X.

Například v Libereckém kraji zasahovali hasiči během noci na sobotu ve 119 případech spojených s počasím. Nezaznamenali žádného zraněného, odstraňovali popadané stromy na 93 místech v kraji. Nejvíce zásahů měli na Turnovsku a Jablonecku. V Blanické ulici pod rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou vítr poškodil šest střech.

Bouřky omezovaly i železniční dopravu, hasiči Správy železnic měli k ranní 06:00 kvůli bouřkám 17 výjezdů, nejčastěji odstraňovali popadané stromy na trati, zasahovali i u pádů stromů do trakčního vedení. V Jihomoravském kraji v úseku mezi Adamovem a Blanskem omezuje dopravu naplavené bahno.

Vývoj bouřek byl překotný, uvedli odborníci

„I když vše nebylo zcela jisté s ohledem na přítomnost saharského prachu a oblačnosti, nakonec k rozvoji velmi a extrémně silných bouří včera (v pátek, pozn. red.) došlo. První velmi intenzivní bouře začaly doslova explozivně růst v Pošumaví kolem 16:30,“ uvedli experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X.

Vývoj byl podle meteorologů překotný a velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem šesti centimetrů na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. I v této oblasti odborníci z ČHMÚ zaznamenali velké kroupy.

Večer se supercela objevila na jihu Vysočiny, postupovala na východ. „Kromě škod větrem produkovala tato supercela na jižním cípu systému velké kroupy, patrně jedny z největších zaznamenaných během pátku. Na Znojemsku dosahovaly až k osmi centimetrům,“ uvedli experti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kroupy a supercela zanechaly zkázu, ukazuje video. Jako střelba ze samopalu, popsal svědek

Tagy: