Fentanylová krize drtí USA a Mexiko. Umírají desetitisíce lidí, často kvůli triku pašeráků

Hraniční města Mexika a USA sužuje překotný nárůst nelegálního užívání fentanylu. Lék původně určený k tišení silné bolesti se stává nebezpečnou drogou. Jen v USA zemřelo loni kvůli němu 70 tisíc lidí. Pašeráci často levným fentanylem „řezají“ dražší drogy, což má podle BBC často za následek předávkování.

Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin a stokrát účinnější než morfin. V základu jde o silný syntetický opioid, který má v podobě léku tišit bolest. Když se ale užívá nepřiměřeně, stává se z něj mocná droga.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spojené státy zachvátila děsivá „zombie“ droga. Z narkomanů na ulici dělá chodící mrtvoly

S fentanylem mají v USA problémy už od roku 2013, dnes je tento „lék“ nejčastějším důvodem smrti Američanů ve věku 18 až 45 let, vyplývá z dat amerických úřadů. Často mu podlehne i nemocniční personál, který má k fentanylu přístup.

Na hranici USA a Mexika teď podle BBC vypukla další vlna fentanylové krize. Sužuje zejména mexická města u dělící čáry. Čím blíže k hranici, tím větší problémy s fentanylem tam lidé mají.

Míchání drog zabíjí

„Obvykle zaznamenáváme dvě až tři předávkování za noc. Ale už jsme měli i šest nebo sedm případů během jediného volání – pravděpodobně proto, že si všichni vzali stejnou látku,“ popsal pro BBC záchranář Gabriel Valladares, který pracuje v mexické Tijuaně. Město leží na západním pobřeží Mexika, přímo u hranice s USA.

Záchranáři často přijdou pozdě, když už lidi předávkované fentanylem nelze zachránit. Někdy ale svitne naděje. Tím je lék Narcan s pověstí nejsilnější substance, která dokáže zastavit účinek opioidů.

Jeden z problémů fentanylové krize spočívá v tom, že předávkování lidé často nevědí, že si dávají do těla tak silnou látku. Některé oběti fentanylové krize si myslely, že užívají čistý kokain nebo Xanax. Jenže pašeráci často levným fentanylem „řezají“ dražší drogy, aby ušetřili. Silný fentanyl v takové kombinaci pak často způsobí smrt.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador si problém v zemi kdovíjak nepřipouští. „Fentanyl se u nás nevyrábí. My tady fentanyl nekonzumujeme,“ řekl loni. Následně ale vyzval k zákazu fentanylu. Záchranáři v Tijuaně se ale obávají, že prezident dělá příliš málo a příliš pozdě.

Každé třetí tělo, které se v tomto mexickém městě dostane do márnice, má v sobě stopy fentanylu.

Pašerák fentanylu promluvil

Reportér BBC Will Grant v Mexiku dokonce vyzpovídal jednoho ze sedmnáctiletých pašeráků, který se na distribuci fentanylu podílí.

„Kilo fentanylu vydělá kartelu v USA 200 tisíc dolarů. Já si přijdu na tisíc dolarů, když ho dopravím na sever. Je to nejsilnější droga, jakou jsem kdy viděl, chemicky tak silná, že lidé chtějí stále víc a víc. Bude se to stále šířit,“ řekl muž vystupující pod krycím jménem Kevin.

Výčitky ale pašerák necítí. „Všechno je to součást řetězce. Oni posílají zbraně na jih, my posíláme fentanyl na sever. Každý je zodpovědný za své činy,“ uvedl.

VIDEO: Fentanyl v USA zabije 100 tisíc lidí ročně, droga proniká i do Evropy

Tagy: