Spojené státy zachvátila děsivá „zombie“ droga. Z narkomanů na ulici dělá chodící mrtvoly

Za necelý rok se z Filadelfie do prakticky celých Spojených států rozšířila vysoce nebezpečná a nová droga tranq. Vysloužila si přízvisko „zombie“ droga, jelikož závislým po aplikaci naskakují na těle kožní rány, při opakovaném používání pak nastává hniloba kůže, nekróza a často i smrt. Informoval o tom web Sky News.

U Američanů mladších 50 let je nejčastější příčinou úmrtí předávkování drogami. Spojeným státům se nadále nedaří vyhrabat se z opioidové krize, která drtí zemi už několik dekád. Hlavním strašákem v ulicích je už několik let fentanyl. Původně šlo o analgetikum, které se ale pro své účinky začalo šířit jako droga. Jde o látku, která je zhruba stokrát účinnější než morfium.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drogy na základních školách a varny na každém rohu. Starostové z Ústecka bijí na poplach

Teď ve Spojených státech vypukla další fáze drogové krize a fentanyl v ní hraje znovu svoji roli. Zemí se masivně šíří nová a ještě nebezpečnější droga tranq. Jde o kombinaci xylazínu, což je látka využívána jako sedativum pro koně a skot a naprosto nevhodná pro lidi, který se smíchá právě s levným a naneštěstí široce dostupným fentalylem. Napsal o tom web kliniky v Clevelandu.

Tak vznikne tranq. Už tak nebezpečné účinky fentanylu se v této droze snoubí s xylazínem, který má na lidské uživatele hrozivý dopad. Narkomany látka naprosto otupí, na těle jim naskakují boláky, kožní rány a vředy. Pokračující závislost následně vede k hnilobě a odumírání kůže, čímž nastane stav známý jako nekróza.

Narkomani v amerických ulicích proto připomínají chodící mrtvoly. I proto se tranqu začalo přezdívat „zombie“ droga.

Bleskově se šíří

Reportéři webu Sky News upozornili, že droga se ve Spojených státech rozšířila závratnou rychlostí. Ještě před rokem s ní měli mít problém „pouze“ ve Filadelfii. Odtamtud se ale dostala do téměř celé země. Dnes její výskyt eviduje 48 z 50 států USA.

Americký korespondent webu Mark Stone popsal, jak se ve Filadelfii setkal s bývalým atletem, který propadl závislosti na tranqu, který začal brát pro zmírnění bolesti. „Mluvil plynule, byl výmluvný, přemýšlivý. A zatímco mi vyprávěl svůj zkratkovitý životní příběh, píchal si injekci do levé paže. Netrvalo to dlouho. Vteřiny. Odmlčel se. Zamumlal. A pak už nic. Jeho tělo se zastavilo,“ popsal Stone.

Podle něj je situace v amerických ulicích naprosto alarmující. Protidrogová centra nemají dostatečné kapacity a lékařská péče je pro řadu Američanů příliš nákladná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na povrch se dere „zombie virus“. Tisíce let staré nebezpečí může nakazit i lidi, varují vědci

Tagy: