Ferdinand Porsche: Otci navzdory k celosvětové slávě!

Po stopách Ferdinanda Porscheho

Ferdinand Porsche: Otci navzdory k celosvětové slávě! Jak český rodák dobyl svět

Málokdo možná ví, že zakladatel jedné z nejprestižnějších značek sportovních vozů Ferdinand Porsche se narodil na území České republiky. Na věhlasu této automobilky tak máme nesmazatelnou stopu. V městské části Liberce, ve Vratislavicích nad Nisou, stále stojí rodný dům Ferdinanda Porscheho, a tak jsme nelenili a rozhodli se vydat po stopách tohoto konstrukčního génia. Ve čtyřech dílech vás provedeme jeho životem a místy, která byla stěžejní v jeho dechberoucí kariéře. A to nejen formou článků, ale také reportáží v pořadu Prima Svět a to každou neděli. A začínáme právě v jeho rodišti poblíž Frýdlanstkého výběžku.

Nenápadný dům ve Vratislavicích vás v současnosti na první pohled možná ničím příliš neuchvátí. Na konci 19. století byste ale z něj oči pravděpodobně nespustili.

V roce 1875 se totiž právě zde narodil prosperujícímu klempíři, zástupci starosty a dobrovolnému hasiči v jedné osobě Antonu Porschemu syn Ferdinand a jeho nadání a talent se projevoval už v dospívání. No jen si to představte, že přijdete domů a váš syn jen tak z ničeho nic elektrifikoval celý dům.

„Ferdinand provedl elektrifikaci tohoto domu a tatínek, když přišel domů, tak mohl jednoduše rozsvítit.“ Popisuje technickou zdatnost tehdy ještě teenagera historik a vedoucí archivu Rodný dům Ferdinanda Porscheho Lukáš Nachtmann.

Elektrické světlo v domě tak mohlo na konci 19. století poutat zraky mnohých. Ale nejen to, jeho zručnost oceňovali všichni z okolí, protože údajně zvládl opravit kde co. Ale našel si čas i na leckdy zarážející vynálezy. „Kromě těch skutečných elektrických rozvodů, vymýšlel takové věci jako elektrický zvonek nebo osvětlení bruslí. Já si to nedovedu úplně představit, ale když má někdo vylepšený auto a má nasvícený podvozek, tak asi v tom duchu…“ dodává s úsměvem Nachtmann.

Každopádně otec chtěl, aby Ferdinand kráčel v jeho stopách, ale právě elektrifikace domu byla tím signálem, který jej přesvědčil, že směr, kterým chtěl jít Ferdinand, je pro mladého snílka ten pravý. Na prahu dospělosti tak rodinu opouští a vyráží na zkušenou do tehdejšího kulturního i průmyslového centra – do Vídně.

Právě tam nastupuje do učení od nejspodnějších pozic. „V těch elektrárenských podnicích začínal úplně od píky." A i přes náročnost zaměstnání stíhal navštěvovat univerzitní elektrotechnické přednášky a navíc si právě ve Vídni našel i svou životní lásku – Louise Keasovou.

O jeho další životní etapě, prvním voze, na kterém už můžeme naleznout značku Porsche si povíme příští týden. Tedy, sledujte Prima Svět, v neděli 16. 6. na Primě!

Koukněte se na 4. dílný seriál "Po stopách Ferdinanda Porscheho"

1. díl: Ferdinand Porsche: Otci navzdory k celosvětové slávě! Jak český rodák dobyl svět

2. díl: Návrat ke kořenům aneb jak automobilka Porsche začala vyrábět hybridní vozy už před 124 lety

3. díl: Jedinečný skvost, tajná skrýš i unikátní neměnné logo. To je velkolepé muzeum Porsche ve Stuttgartu

4. díl: Zell am See. Místo, kde našel Ferdinand Porsche klid a mír

Tagy: