Finanční „atomovka“ vymaže Moskvu. Ruská ekonomika propadne o pětinu, odhadují experti

Ruský supermarket

První dopady tvrdých sankcí namířených proti Rusku se již projevují. Vedle pádu rublu na nejnižší úroveň v historii vůči dolaru se dříve či později obří finanční krize přelije i do reálné ruské ekonomiky. Podle odhadu analytiků americké investiční banky JP Morgan se hospodářství Ruska ve druhém čtvrtletí zmenší o pětinu.

Částečné odpojení Ruské federace od mezinárodního platebního systému SWIFT a zmrazení aktiv ruské centrální banky ze strany USA a dalších západních zemí uvrhne Rusko do obřích hospodářských problémů. První začaly přicházet s pondělním rozedněním, kdy rubl po otevření trhu oslabil vůči americkému dolaru a euru na historické minimum.

Ruští občané na mnoha místech země vzali doslova útokem pobočky bank a snažili se vybrat své vklady denominované zejména v amerických dolarech. Jenže pravděpodobně marně, protože ruská centrální banka stihla nad ránem vydat nařízení, které de facto zavádí na trhu se zahraničními měnami přídělový systém. Ruské firmy totiž musí 80 procent svých příjmů ze zahraničí směnit na rubly, a zbavit se tak dolarů, eur a dalších měn.

Klesne růstový potenciál

Je jen otázkou času, kdy se finanční krize přelije do reálné ruské ekonomiky a začne na ni tvrdě dopadat. „Sankce zcela jistě tvrdě zasáhnou ruské hospodářství, vypadá to na hlubokou recesi a zavedení kontroly nad pohybem kapitálu,“ uvedl pro portál Yahoo! Finance tým analytiků americké investiční banky JP Morgan.

„Předběžně odhadujeme, že se ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí zmenší o 20 procent v mezičtvrtletním srovnání. Za celý rok by pak pokles mohl dosáhnout 3,5 procenta. Ale míra chybovosti je pro takový odhad v této chvíli neuvěřitelně vysoká,“ dodali analytici.

Pro srovnání, dvacet procent ruského hrubého domácího produktu tvoří například jen ruská metropole. Pokud tedy ekonomika Ruské federace poklesne o pětinu, bude to mít podobný efekt, jako by Moskvu najednou někdo vymazal z hospodářské mapy.

Růst sazeb sníží poptávku, poroste nezaměstnanost

Podle analytiků JP Morgan se navíc v příštích letech výrazně zmenší i růstový potenciál ruské ekonomiky, a to na pouhé jedno procento ročně. Dá se očekávat, že ruské hospodářství bude trpět také tím, že ruská centrální banka v reakci na pád rublu a obavy z výrazného růstu inflace více než dvojnásobila svou základní úrokovou sazbu.

„To dramaticky zdraží úvěry firmám a omezí spotřební výdaje domácností. Bude klesat poptávka, firmy budou mít problém s odbytem, poroste nezaměstnanost,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ekonomka Veronika Hedija.

Tagy: