Matematika války, která stojí miliardy. Rusko ztrácí 30krát více vojáků než Ukrajinci

Analytici po celém světě hodnotí nečekaně tvrdý odpor Ukrajinců, kteří působí invazivním jednotkám Ruska těžké ztráty. I kdyby byly ukrajinské zprávy o zabitých ruských vojácích lehce nadnesené, jde z hlediska vojenské matematiky o naprostý debakl Moskvy. „Mírová mise“ se totiž pro mladé ruské vojáky proměnila v krvavou lázeň.

Snad Putin zamýšlel, že během noci ze středy na čtvrtek rozstřílí Kyjev, dosadí na Ukrajinu loutkovou vládu a bude „klid“. Snad zamýšlel, že odpor ukrajinské armády, která se početně a technologicky nemůže s tou ruskou měřit, zlomí během pár hodin. Jenže to se nestalo.

Ukrajina se srdnatě brání už pátý den. Jistě, zčásti za to může propaganda. Obě strany raději informují o svých úspěších než prohrách. A Západ raději oslavuje srdnatou obranu Ukrajiny než ruský postup, ke kterému přes všechno dochází. I z objektivního hlediska je ale takřka jisté, že Putin ztratil na Ukrajině během pár hodin více mužů, než o kolik přišel při válce v Osetii a Sýrii dohromady.

Podle nejnovějších údajů ukrajinského ministerstva obrany Kyjev v bojích zabil zhruba 4 300 ruských vojáků, dalších několik stovek jich zajal. Mimoto měli Ukrajinci zneškodnit přes 100 tanků, více než 500 obrněných vozidel a v konečné řadě několik letadel, vrtulníků a kusů dělostřelectva. Ukrajinská armáda pak podle Ruska přišla přibližně o 150 mužů.

Moskva své ztráty nezveřejňovala, v neděli ale poprvé přiznala, že přeci jen o nějaké vojáky přišla. Ztráty protistrany jsou ale údajně mnohem vyšší. O konkrétních číslech nebyla ani tentokrát řeč.

Pár hodin na Ukrajině jako deset let v Sýrii

I kdyby Ukrajina ve statistikách mírně přeháněla, jedná se o naprosto bezprecedentní katastrofu pro Putina. Rusů umírá ve východoevropské zemi téměř 30krát více než Ukrajinců, přičemž Kreml už měl do země povolat zhruba dvě třetiny svých sil, které původně vyčkávaly u hranic.

Hlavně to znamená, že Rusko během pár hodin války na Ukrajině ztratilo více mužů než během 11 let trvající války v Sýrii a konfliktu v Jižní Osetii dohromady. Jistě, v obou oblastech působilo výrazně méně vojáků. Přesto tato statistika něco říká: Rusko buď úmyslně povolalo v první vlně na Ukrajinu nezkušené vojáky, anebo si objektivně ukouslo velké sousto. Ve válce v Sýrii zemřelo nejvýše 200 ruských vojáků, v Jižní Osetii asi 65.

Rusko mohlo být podle expertů ovíněné úspěchy na Krymu a na Donbase, kde Moskvu velebí řada obyvatel. „Bylo to ohraničené bojiště a Rusové tam mají podporu místního obyvatelstva. Ale teď, když pronikají na území, které kontroluje ukrajinská armáda, to je jiná situace. Navíc se dostávají do bojů v městské zástavbě, to dříve nebylo,“ komentoval invazi pro CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Jak drahá je válka?

Experti po celém světě také poukazují na fakt, že otevřený válečný konflikt je pro Rusko extrémně nákladný. Moskva navíc prozatím tápe v logistice, její konvoje čelí na území Ukrajiny systematickým útokům a podle všeho ruské armádě dochází i palivo. Současně je Kreml pod tlakem brutálních sankcí, které ho plně zasáhnou v pondělí, kdy se otevřou trhy.

Existuje navíc podezření, že Rusko podobně jako v minulosti Afghánistán uvádí zkreslené údaje o počtech armádní techniky, která je často zastaralá, anebo figuruje jen na papíře.

Moderní konflikty se v tlaku na státní pokladnici absolutně nedají srovnávat s válkami minulého století. Analytický web Foreign Policy například poznamenal, že zatímco za druhé světové války stál letoun Spitfire, páteř britského RAF, v přepočtu na dnešní peníze zhruba 1,1 milionu dolarů (24 milionů korun), v současnosti americká populární stíhačka Lockheed Martin F-35 Lightning II stojí asi 125 milionů dolarů (2,7 miliardy korun).

Estonský europoslanec na Twitteru zaujal odhadem, že válka stojí Rusko každý den asi 20 miliard dolarů (440 miliard korun) a Moskva si ji nemůže dovolit, alespoň ne v takovém rozsahu, déle než deset dní. I když jde pravděpodobně o přemrštěný odhad, v určitých konturách to naznačuje, jak moc drahý špás válka je.

„Takových 20 miliard korun za den, to už mi přijde reálnější,“ tipoval pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Kurz rublu neustále kolísá. V současnosti za jednu korunu člověk pořídí čtyři rubly. To by dělalo 80 miliard rublů, které Moskva spálí každý den jen za vojenský konflikt. Ruská měna navíc v pondělí kvůli enormním sankcím v podstatě ztratí smysl.

Tagy: