Drogové peklo ve Frankfurtu. V oblasti bují kriminalita a ulice jsou plné odpadků a výkalů

Drogové peklo – tak označuje německý deník Bild prostranství mezi frankfurtským vlakovým nádražím a bankovní čtvrtí. V oblasti bují kriminalita a ulice páchnou močí a výkaly. Mezinárodní společnosti již dokonce varují své zaměstnance před tamními neudržitelnými podmínkami.

Prostor okolo nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem je podle deníku Bild nejhorší drogové místo v zemi. Plocha o přibližně 53 hektarech figuruje 300 dealerů a asi pět tisíc narkomanů. V oblasti také kvete kriminalita – ročně zde dojde k desítkám tisíc trestných činů, z toho k 1 100 přepadením, 900 kapesním krádežím a 250 pouličním loupežím. Mezi vlakovým nádražím a bankovní čtvrtí dojde k 50 procentům pouličních loupeží ve Frankfurtu.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na dovolené. Smrt 19měsíční holčičky způsobila droga silnější než heroin

„Páchne to tu močí a všude se válí odpadky. Stále více podniků odsud utíká, naposledy řetězec fitness Kieser. Studio v Niddastrasse existovalo od roku 1990 a bylo nejstarší v celém Německu. Zákazníci i zaměstnanci se zde cítili nepříjemně a nebezpečně, což byl důvod, proč Kieser ukončil činnost,“ popisuje německý Die Welt.

Podle vedoucí odboru veřejného pořádku Annette Rinnové oblast dvakrát denně navštěvuje městská hygienická služba, aby výkaly z chodníků smyla. Dalšími typickými výjevy jsou prý hrady bezdomovců z matrací či pohublé postavy krčící se ve dveřích.

Velmi špatné situace si všímají i mezinárodní společnosti. Zejména americké firmy varují své zaměstnance, aby nebezpečnými ulicemi nechodili. Hlavně novým zaměstnancům posílají e-maily, ve kterých jim dávají rady, jak se bezpečně dostat z hlavního nádraží na pracoviště.

„Opusťte hlavní nádraží pravým východem, jděte pouze po povrchu, nepoužívejte metro, přejděte Gutleutstraße do parku Gallusanlage, pak zahněte opět doleva přes park Taunusanlage. Odtud se vydejte směrem k ulici Taunustor,“ píše například jedna americká bankovní společnost svým zaměstnancům. Není neobvyklé, že si lidé objednávají taxíky i na velmi krátké vzdálenosti, jen aby nemuseli chodit pěšky.

„Bohužel se jako chodci rychle dostanete do konfliktu se scénou, která se stala velmi agresivní, jste obtěžováni a napadáni! Není divu, že americké firmy v okolí varují své zaměstnance před nebezpečím,“ popsal pro Bild bezpečnostní expert a bývalý poradce frankfurtského starosty Peter Postleb.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: CNN v centru americké drogové krizi

Tagy: