Fotovoltaika v Česku jako způsob jak ušetřit? Jsme pro ni ideální, míní expert

Fotovoltaické panely musí být uloženy jeden vedle druhého, aby bylo docíleno požadovaného výkonu

Interview PLUS 5.12.2022

Fotovoltaika aktuálně patří k nejčastěji skloňovaným výrazům v mnohých českých domácnostech. Ty totiž hledají způsob jak ušetřit na energiích, jejichž ceny rostou závratným tempem. Například plynu se zatím oproti loňskému říjnu spotřebovalo o 28 % méně. A jak úsporu energií dokáží ovlivnit právě solární panely na střeše domu? O tom jsme v pořadu Interview Plus mluvili s Martinem Branným, výkonným ředitelem společnosti SOMI, která se na jejich dodání specializuje.

Dá se říct, že Čechům, kteří si takové řešení mohou dovolit, došla trpělivost a v hojném měřítku se chystají co nejvíce odpojit od centrální sítě a zajistit si co největší soběstačnost. Instalace vlastní fotovoltaické elektrárny je jedním ze způsobů jak takového cíle dosáhnout.

„Úspora energií může dosahovat až 80 %. Záleží, za jakým účelem si domácnost nebo firma fotovoltaickou elektrárnu nainstaluje. V případě toho, že je to vytápění, tak dosahuje asi 50 % úspory celkové spotřeby elektrické energie z distribuční sítě,“ říká Martin Branný, výkonný ředitel společnosti SOMI.

Fotovoltaika se vyplatí téměř všem

Vzhledem k vysokým cenám energií je fotovoltaická elektrárna vhodným řešením pro většinu nemovitostí. Dostatek energie totiž potřebujeme na každodenní provoz. „Chytré telefony, elektromobilita, vaření a chlazení potravin - na to vše elektrickou energii potřebujeme. Můžeme ji kdykoliv využít, to je velmi vítané jak u domácností, tak firem, proto si tu fotovoltaiku volí,“ podotýká v pořadu Interview Plus výkonný ředitel firmy SOMI.

Pro ty, kteří pořízení solárních panelů zvažují, je dobrá zpráva, že české podnebí podle Martina Branného k jejich používání nabízí ideální podmínky. „V letních měsících nepatří Česko mezi nejteplejší kraje a v zimních nepatří mezi ty nejchladnější. Rozdíl mezi výkonností mezi severními a jižními kraji je velmi nízký. Bavíme se akorát o desítkách procent slunečního svitu, co dopadá na každý metr čtvereční. Tedy fotovoltaická elektrárna se vyplatí na jakémkoliv území České republiky.“

Zmíněné rozdíly mezi výslednými výkony fotovoltaických elektráren fungujících na opačných koncích republiky rozhodně nejsou překážkou. „Ten solární panel je v laboratorních podmínkách měřen na tisíci wattech na metr čtvereční. V České republice, v těch nejsevernějších krajích je nějakých 980 wattů na metr čtvereční. A v těch nejvýkonnějších krajích je 1300 wattů na metr čtvereční,“ říká Martin Branný s tím, že rozdíl je zanedbatelný a dodává, že Česko je pro fungování fotovoltaických elektráren naprosto ideální.

Pomocníkem jsou solární panely především v létě...

Během teplejší poloviny roku je fotovoltaika domácnostem skutečně velmi platná. Rozhodně ale nelze říct, že v zimě elektřinu vyrábět nedokáže. „Obyčejná, klasická fotovoltaická elektrárna pokrývá většinu spotřeby především v létě. V zimě už nestačí - ne kvůli tomu, že by vyráběla méně, ale kvůli tomu, že ten sluneční den je mnohem kratší. Ale i tak vyrábí dostatek, aby pokrývala běžnou spotřebu jako svícení, ledničku... Vytápět se tak v zimě prozatím nedá, ale akumulovat tu energii například do teplé užitkové vody samozřejmě lze,“ upozorňuje Martin Branný.

... úspory ale přináší po celý rok

V zimě tak k vytápění lze použít buď centrální energii nebo třeba tepelné čerpadlo, které solární panely velmi vhodně doplňuje. „Lidé mohou stále vytápět s tepelným čerpadlem a fotovoltaiku využívat v zimních měsících na částečné pokrytí. Ale musíme se bavit  o celkové produkci té fotovoltaické elektrárny, o úspoře, kterou to přinese napříč celým rokem,“ říká výkonný ředitel společnosti Somi.

Inteligentní fotovoltaika

Kdo se na fotovoltaické elektrárny zaměřil a začal pomalu ale jistě prozkoumávat trh, ví, že není fotovoltaická elektrárna jedna jako druhá. „Inteligentní fotovoltaické elektrárny se liší od těch obyčejných tím, jak vyhodnocujeme energetické návyky spotřebitele, jelikož sbíráme data z družic lokálních meteostanic,“ říká Martin Branný a upřesňuje:

„Učíme umělou inteligenci, jak energii správně využívat i v korelaci s cenou na burze tak, aby v momentech, kdy je cena nejvýhodnější, ji dokázala akumulovat do bateriového úložiště. A když je cena nejvyšší, tak ji posíláme opět do sítě, protože ceny energií velmi korelují mezi průmyslem, který je spuštěný v rámci dne. Ceny bývají nejnižší v noci, kdy průmysl nepracuje, lidé spí a v ten moment je ideální akumulovat energii přímo z distribuční sítě,“ vysvětluje expert.

Jak funkci inteligentní fotovoltaiky ovlivní například výpadky internetu?

„V tom je naše řešení velmi unikátní. Máme jak lokální řídící jednotku, která veškerou tu inteligenci má v sobě, má ji částečně dopředu naplánovanou, ale dokáže reagovat na přímou situaci z distribuční sítě. Když vypadne připojení k internetu, tak uživatel přijde akorát o možnost přímého monitorování z aplikace nebo webového prohlížeče, ale na funkčnosti celé té elektrárny se vlastně nic nestane,“ ubezpečuje odborník.

Rozumět fungování fotovoltaiky majitel nemusí

Inteligentní fotovoltaické elektrárny v současnosti fungují automaticky a samostatně, ujišťuje Martin Branný. „Spotřebitel musí dát souhlas, aby fotovoltaická elektrárna u něj byla nainstalována. V případě, že je nainstalována, tak už nemusí řešit vůbec nic. Může si akorát na uživatelském rozhraní navolit mezi svými módy, jestli chce maximalizovat svůj zisk z té fotovoltaické elektrárny, nebo vyhledává spíš vyváženou strategii, aby co nejvíce té čisté energie bylo použito k vlastní spotřebě, anebo se snaží vykrýt nějaký blackout.“

Rozhodně se tedy uživatelé nemusejí bát, že by nad ovládáním zůstali stát s manuálem nevěda co dělat v případě potíží, jako je například výpadek proudu či internetu během špatného počasí. „Stojím si za tím, aby jakékoliv řešení, když má být inteligentní, bylo samozřejmě uživatelsky přijatelné. A užívalo se velmi jednoduše, aby se do něj nemuselo zasahovat,“ zaručuje Martin Branný, výkonný ředitel společnosti SOMI,.

Tagy: