V baru zachránil slavnou tenistku a nepotřeboval spát. Freddie Mercury by slavil 75 let

Freddie Mercury byl nadaný skladatel, originální umělec a zpěvák skupiny Queen.

Rozhovor s asistentem Freddieho Mercuryho

Každý ví, že Freddie Mercury byl nadaný skladatel, originální umělec a frontman jedné z nejlepších kapel všech dob – Queen. Některé věci vás ale možná překvapí –⁠ jako třeba vzpomínky na párty se slavnou tenistkou nebo na strach z malých letadel.

Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 na Zanzibaru jako Farrokh Bulsara a jeho život předčasně ukončil AIDS. Jako mladý byl sportovně nadaný. Na škole v Indii byl mladý Freddie dobrým hráčem stolního tenisu. Později si občas rád zahrál tenis, zejména když byl na dovolené, a rád sledoval Wimbledon. Bavilo ho také ragby, na rozdíl od fotbalu nebo kriketu.

„Kriket a běh na dlouhé tratě jsem nesnášel. V obojím jsem byl úplně k ničemu. Ale uměl jsem sprintovat, byl jsem dobrý v hokeji a v boxerském ringu jsem byl prostě skvělý,“ prozradil Mercury.

Zachránil tenisovou hvězdu Billie Jean Kingovou

Mercury prý „miloval“ noční kluby v New Yorku a chodil se dívat na brooklynskou diskotéku The Gilded Grape. „Všichni mi říkali, že bych tam neměl chodit –⁠ a když už, tak abych se alespoň ujistil, že na mě venku čeká rychlé a neprůstřelné auto,“ poznamenal kdysi zpěvák.

„Všichni se mě snažili před tímhle klubem varovat, což mě samozřejmě ještě víc utvrdilo v tom, že tam půjdu. Nedlouho poté, co jsme dorazili, se strhla obrovská rvačka, která skončila u našeho stolu. Rozbíjely se židle, létaly pěsti, všude byla krev. Billie Jean Kingová zkameněla, ale mně se to líbilo. Řekl jsem jí, ať se nebojí, a zatímco zuřila rvačka, popadl jsem ji a odvedl na parket. Byla to mnohem větší zábava než večeře u mě v hotelu,“ vzpomínal Mercury.

Móda děsila rodiče. Jak to bylo s logem Queen?

Když Mercury studoval na Ealing Art College, začal experimentovat s různými módními styly, což bylo trnem v oku jeho rodičům. „Rodiče byli pobouřeni, když jsem jim řekl, co dělám. Pravidelně jsem chodil domů a objevoval se v těch nehorázných šatech, s nehty nalakovanými načerno. Říkávali: ‚Panebože! Ať tě sousedi nevidí. Pojď rychle dovnitř! Použij zadní dveře,‘“ vyprávěl.

Mercuryho diplom z výtvarného a grafického designu z Ealingu se mu ale hodil. Později sám navrhl logo skupiny Queen. Stalo se to v červenci 1971, když John Deacon doplnil sestavu o Briana Maye a Rogera Taylora. „Rozhodli jsme, že se kapela bude jmenovat Queen, a já jsem navrhl logo. Jednoduše jsem zkombinoval všechny tvory, kteří představují naše hvězdná znamení. A to ani v astrologii nevěřím,“ prozradil Mercury.

Nepotřeboval moc spát a měl špatné sny

Navzdory svému energickému profesnímu životu a večírkům Mercury říkal, že dokáže přežít s malým množstvím spánku. „Dokážu vydržet dlouho bez spánku, taková je moje povaha. Vystačím si s pouhými dvěma nebo třemi hodinami za noc. Nevím, čím to je, ale je to tak. Odpočívám způsobem, který většina lidí nedokáže pochopit. Když letím dvacet minut letadlem, spím a to mi stačí. Za tak krátkou dobu si dobiji baterky a jsem zase vzhůru,“ popsal zpěvák, který ale klidným spánkem nespal, když už na to měl čas.

„Dost často mívám noční můry. Jako třeba jednou v noci těsně před koncertem Rainbow (1974 – pozn. red.). Spali jsme v Holiday Inn a zdálo se mi, že jsem vyšel na balkon a celý se zřítil a já ležel na hromadě na chodníku. Když jsem se probudil, zkameněl jsem,“ přiznal.

Hostování se Sex Pistols nevyšlo, chtěli ho i na Broadwayi

V roce 1977, když Queeni nahrávali v Londýně části alba News Of The World, Mercury řekl, že ve vedlejším studiu jsou dva budoucí členové Sex Pistols.

„Pozval jsem Johnnyho Rottena a Sida Viciouse, aby si poslechli jednu z našich skladeb, a řekl jsem jim, že když budou zpívat v jedné z mých písní, zazpívám v jedné z jejich a to jste je měli vidět. Říkali: ‚My nemůžeme zpívat s Freddiem Mercurym.‘ Měl jsem na sobě tehdy baletní boty a podobně. Bylo to docela vtipné,“ vzpomínal zpěvák na střet dvou hudebních světů.

Mercury také rád chodil do divadla, na balet a do opery, ale sám na prkna, která znamenají svět, nechtěl. „Nikdy bych nedokázal odehrát sezónu v divadle. Došly by mi síly,“ měl jasno.

„Jednou mě požádali, abych hrál na Broadwayi La Bohème s Lindou Ronstadtovou. Pomyslel jsem si, že to je úplně mimo mísu. Mysleli si, že umím zpívat operu. První, co mě napadlo, bylo, že nemůžu dělat matiné a že si neuvědomují, že nemůžu zpívat šest nebo sedm dní v týdnu na jednom jevišti – unudil bych se k smrti,“ vysvětlil Mercury důvod, proč odmítl.

Děsila ho malá letadla

Queen během třinácti velkých turné obletěli svět hned několikrát, ale Mercurymu se nelíbilo, když v Jižní Americe museli cestovat malým letadlem. „Byl jsem vyděšený. Nerad létám v něčem menším než jumbo jet a tahle věc, ve které jsme letěli, byla tak malá. Bylo mi řečeno, že na druhém konci na nás čekají fotografové, takže jsem nemohl dopustit, aby viděli, jak jsem otřesený. Klouby jsem měl bílé od toho, jak jsem svíral opěrky. Ale když jsme dorazili, vystoupil jsem z toho stroje s úsměvem na tváři a vypadal jsem, jako bych to dělal každý den,“ přiznal legendární frontman.

Skupina s Eltonem Johnem a Rodem Stewartem

„Rod Stewart, Elton John a já jsme se kdysi dávno chystali založit kapelu, která by se jmenovala Hair, Nose And Teeth (Vlasy, nos a zuby) – podle nás tří. Je to hezké, když vypijete hodně vína a mluvíte o tom, ale druhý den, když vystřízlivíte, Elton řekne: ‚Nebudu zpívat s Rodem.‘ A Rod řekne: ‚Nebudu zpívat s Freddiem. A já řeknu: ‚Nebudu zpívat s Eltonem! Uvědomíte si, že k tomu nikdy nedojde,“ řekl Mercury k bláznivému nápadu skvělých hudebníků.

Od Eltona Johna dostal později i rady ohledně svého majetku. Poté, co zbohatl, si totiž Mercury dopřál dům s osmi ložnicemi v Kensingtonu, jedné z nejexkluzivnějších londýnských čtvrtí.

„Je plný mramorových podlah a mahagonových schodišť. Má dokonce zahradu, která má tři čtvrtě akru. Jeden Arab mi za ni nabídl 4 miliony liber (asi 118 milionů korun). Řekl jsem to Eltonu Johnovi a řekl: ‚Rychle mu to prodej a žij v paneláku.‘ Ale je to můj vysněný dům a je mi jedno, kolik mě bude stát,“ měl jasno Mercury.

Svůj dům zaplnil zpěvák dle svého gusta, tedy uměním. „Musím být něčím obklopen, i kdyby to měl být jen umělecký předmět. Takže hodně sbírám a celý můj dům je plný krásného japonského umění a starožitností,“ vysvětlil Mercury v souvislosti s rozhovorem Dava Clarka pro uDiscover Music.

„Pamatuji si, že měl na záchodě Picassův obraz. Mercury často navštěvoval aukce v Sotheby's a Christie's,“ vzpomínal Clark.

Umění ho inspirovalo i k psaní písní. Když skupina v roce 1974 natáčela album Queen II, Mercury řekl, že píseň The Fairy Feller's Master-Stroke napsal poté, co ho inspiroval obraz, který viděl v londýnské Tate Gallery. „Chodím hodně do galerií a v Tate jsem viděl obraz Richarda Dadda, což byl viktoriánský umělec, který se mi líbil. Velmi mě to inspirovalo,“ uvedl zpěvák.

Tagy: