Fungují západní sankce? Ruská ekonomika poroste víc než německá, exministr řekl proč

Západní ekonomické sankce nejsou pro Rusko zásadní hrozbou. Vyplývá to z předpovědi Mezinárodního měnového fondu, podle které by měla ruská ekonomika růst o 0,3 procenta. Je to sice málo, ale jde o lepší výkon než u některých evropských států. Bývalý ministr financí USA Larry Summers proto volá po zpřísnění postihů. Podle něj by se měly státy zaměřit například na vyváženou ruskou ropu.

Válka na Ukrajině rozpoutaná ruským prezidentem Vladimirem Putinem trvá už přes rok. Západ reagoval poměrně rychle a několik balíčků přineslo zmrazení rezerv ruské centrální banky nebo ekonomické dopady na jednotlivé kremelské špičky. Rusko ale přesto zaznamená ekonomický růst.

Důvodem je, že sankce jsou uvaleny jen západními státy. Podle Summerse se totiž ukazuje, že státy s vysokým HDP jako Čína, Indie nebo Turecko odmítly Moskvu sankcionovat. Zpřísnit by se proto měly podmínky pro vyvážení ruské ropy. Summers také přiznal, že stále existují limity, které nedovolí Rusko výrazně ekonomicky poškodit.

ČTETE TAKÉ: Od čeho nás chtěli osvobodit? Že jsem tu spokojeně žila? Ukrajinský pár těsně unikl smrti

Současné sankce se navíc dají lehce obejít. „Za poslední rok značně vzrostlo obchodování s okolními státy Ruska. To naznačuje, že slouží jako mezistanice pro zboží, které se do Ruska dostane,“ řekl Summers pro CNN.

Válečný konflikt v zimních měsících zamrzl a obě strany nezaznamenaly v posledních týdnech a měsících větší postup. Podle Summerse se jedná o „opotřebovací válku“, která povede k vysílení obou stran. Bývalý ministr proto navrhuje ve větší míře podpořit ukrajinskou ekonomiku.

Kdo profituje ze sankcí?

Mezinárodní měnový fond navíc predikuje Rusku větší růst než například u některých států v Evropě. U Velké Británie dokonce očekává pokles  o 0,6 procenta. Německo bude zřejmě v černých číslech, přesto MMF odhaduje menší růst než u Ruska, pouze jednu desetinu procenta. Pro představu, česká ekonomika by měla letos měla posílit o půl procenta.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že na současné situaci nejvíce vydělává právě Čína, Indie nebo Turecko. Tyto státy totiž profitují z uvalených sankcí. „Od Ruska zmíněné země například nakupují zlevněnou ropu. Zlevněnou díky sankcím. Třeba indické rafinérie ruskou ropu zpracovávají a takto vyrobenou naftu už pak indická strana prodává – jako neruskou – i do EU, za běžné, západní ceny. Tedy bez jakékoli slevy,“ řekl Kovanda.

Ten také dodává, že Čína získává výhodu i kvůli své uhelné energetice, která není zatížena zelenou politikou. „Na uhlí Západ do značné míry rezignoval. V čase, kdy se odpojuje od relativně levného ruského plynu, jde jen o další důvod ke znepokojení,“ dodal Kovanda.

Státy Evropské unie se minulý týden dohodly už na desátém balíku protiruských sankcí. K dohodě došlo symbolicky na první výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Postihnout by měly ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Zasaženy mají být také banky Alfa a Tinkoff, které budou odpojeny od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Tagy: