Herní počítač, nebo herní konzoli? Se správným výběrem mohou pomoct klíčové rozdíly

Chlapec hraje na herním počítači, ilustrační snímek

Gaming: PC, nebo herní konzole? Podívejte se na hlavní rozdíly

Nadupaný herní počítač, nebo kompaktní herní konzoli? Nekonečné dilema, které trápí občasné i zkušené hráče videoher. Každá z platforem má své plusy i mínusy, po čem by měl ale hrami nepolíbený zákazník sáhnout? Nejnovější díl pořadu CNN Prima Gaming se zaměřil na největší přednosti i nedostatky obou typů herních zařízení. Pořad můžete sledovat každou sobotu v 22:35 na CNN Prima NEWS i na webu cnnprima.cz.

Zásadní rozdíl je v pořizovacích nákladech. Herním konzolím vládnou především PlayStation od Sony a Xbox od Microsoftu. Nejnovější generaci těchto zařízení pořídíte za 12 až 15 tisíc korun – záleží na obchodu a variantě, které dáte přednost. Jak PlayStation 5 (PS5), tak Xbox Series X mají svou levnější verzi bez mechaniky na herní disky. Na jednu stranu tím ušetříte pár tisíc korun, na stranu druhou si budete muset pořizovat pouze digitální verze her.

Mezi počítači je možností více. Proto se zpravidla dělí do tří cenových kategorií. Levnou variantu PC, na kterém si užijete moderní hry, koupíte za zhruba 20 tisíc korun i méně. Oproti tomu výkonný stroj nejvyšší třídy vás může přijít i na více jak 80 tisíc korun. Nejlépe se pro hráče jeví zlatá střední cesta mezi 30 až 40 tisíci korun.

Široká nabídka komponent, jako jsou procesory, grafické karty, operační paměti, pevné disky či základní desky, umožňuje sestavit si počítač jako stavebnici podle vlastních požadavků.

Také se zde nabízí možnost koupit si hotovou sestavu a neřešit kompatibilitu jednotlivých součástek. Finální cenu tudíž zpravidla ovlivňuje jak dostupnost jednotlivých součástek, tak zda kupujete hotovou PC „bednu“.

Jednoznačnou výhodou počítače je využitelnost na více činností. Herní počítač jednoduše ani zdaleka neposlouží jen ke hraní her, ale také pro kancelářskou práci, programování, složitější úpravu videí či fotografií. V případě herních konzolí si už multifunkčnost příliš neužijete – pustíte filmy, seriály nebo hudbu, a tím to končí.

PC si můžete vylepšit, konzoli nikoliv

Plusem konzolí je, že po jejich zakoupení nemusíte několik let řešit její vylepšování, zkrátka zvládne spuštění všech her, které na ni vyjdou. Majitelé zařízení nemusí řešit ani nastavení či kompatibilitu zakoupených titulů – jednoduše nainstalují hru a mohou se jí posléze hned věnovat. U konzolí časem vychází jejich modernější a výkonnější revize, které se snaží držet tempo s počítači.

Počítač si však musíte zhruba jednou za dva roky vylepšit o nové součástky, aby zvládal nejnovější hry v té nejlepší kvalitě. Navíc se PC tituly mohou potýkat se špatnou kompatibilitou s počítačovou komponentou či jinými technickými problémy.

Další rozdíly mezi PC a herními konzolemi můžete zhlédnout ve videu výše. Pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu v 22:35 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: