Kyjevští vývojáři našli útočiště i v Praze. Jak Česko pomáhá ukrajinským tvůrcům her?

Chystaná ukrajinská hra Stalker 2: Heart of Chornobyl

Gaming: Jak česká herní scéna pomáhá ukrajinským vývojářům?

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i herní byznys. Známá východoevropská studia a vývojáři utíkají před válkou a svou novou adresu hledají i v Česku. „Snažíme se na lidi z Ukrajiny apelovat, že tu je příležitost pracovat v herním průmyslu,“ okomentoval situaci předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák v pořadu CNN Prima Gaming. Ten můžete sledovat každou sobotu od 22:35 na CNN Prima NEWS.

První ukrajinská společnost, která si našla nové útočiště přímo na pražském Vyšehradě, je studio GSC Game World z Kyjeva. To stojí za slavnou postapokalyptickou sérií Stalker, která se odehrává v radioaktivní černobylské zóně. Část zaměstnanců se již přesunula do České republiky, o migraci pracovníků jako první informoval herní publicista Pavel Dobrovský.

Právě kvůli invazi na Ukrajinu se musely přerušit práce na hře Stalker 2: Heart of Chornobyl. Vývojáři proto doufají, že z Česka svůj rozpracovaný titul dodělají. Než se odhodlali k přesunu do Prahy, zkontaktovali několik tuzemských tvůrců her.

„Na začátku měli především požadavky v otázkách legislativy, jak v Česku funguje daňový systém, abychom jim poskytli úvodní know-how. Následně měli dotazy kolem víz. Pomáhali jsme je propojit s agenturou CzechInvest a dnes to řešíme na úrovni Hospodářské komory, která také má možnost urychlit vízové procesy,“ vysvětlil redakci Pavel Barák, jak se Asociace českých herních vývojářů snažila pomoci při přesunu ukrajinského studia do České republiky.

Ve válkou zasažené zemi se však nachází celá řada dalších firem, které vyvíjí hry a řeší, co v momentální situaci dělat. Například společnost Vostok Games se prozatím přesunula z Kyjeva do západní části země. Možné stěhování do Polska, Slovenska nebo České republiky nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

V hlavním městě Ukrajiny sídlí také studio 4A Games, které stojí za sérii postapokalyptických stříleček Metro. V Kyjevě dále funguje studio Frogwares, známé především hrami o detektivu Sherlocku Holmesovi. Své pobočky mají na východě Evropy také herní giganti Ubisoft nebo Gameloft.

Podle Baráka je reálné, že přesun do střední Evropy zváží i další firmy. Nejčastěji se zaměřují na Českou republiku nebo Polsko. „Ozvala se nám menší i větší studia. Zajímalo je, jak vypadá situace v Česku a za jakých podmínek by se sem mohli přestěhovat,“ potvrdil šéf české vývojářské asociace.

Svou pobočku v Praze má například běloruské studio Wargaming, které vyvíjí populární on-line hru World of Tanks. Celkově cizinci tvoří až třetinu zaměstnanců v českém herním průmyslu. Z východoevropského regionu může podle Baráka pocházet zhruba 250 lidí.

Čeští vývojáři nabízejí volná místa

I proto Asociace jedná s agenturou CzechInvest, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, jak zajistit víza pro příbuzné ukrajinských vývojářů. Lidé prchající před válkou navíc mají velkou šanci najít si v herním průmyslu práci.

Česká studia totiž neustále hledají zaměstnance, kteří budou pracovat na vývoji nejnovějších herních titulů. Tuzemští zaměstnavatelé totiž dlouhodobě trpí nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Kromě volného místa ve studiích čeští tvůrci uspořádali několik akcí a speciálních výprodejů, přičemž výdělky věnovali ukrajinským humanitárním iniciativám.

Sledujte nový herní pořad CNN Prima Gaming každou sobotu v 22:35 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy:
válka počítačové hry práce technologie Ukrajina videohry studium CNN Prima NEWS pořady CNN Prima NEWS studio Česko Praha Kyjev Gaming herní průmysl Asociace českých herních vývojářů Stalker ruská invaze na Ukrajinu CNN Prima Gaming Pavel Barák GSC Game World CzechInvest