Těším se na spolupráci s vlastencem, vzkázal Ficovi Orbán. Zahraniční média však nejásají

Maďarský premiér Viktor Orbán popřál Robertu Ficovi k vítězství ve slovenských volbách.

VIDEO: Bouřlivá slovenská noc. Reakce vítězů a poražených i emoce ve volebních štábech

Hádejte, kdo se vrátil. Tímto vzkazem přál Robertu Ficovi k vítězství v parlamentních volbách na Slovensku jako první ze zahraničních politiků maďarský premiér Viktor Orbán. Zdůraznil, že „vždy je dobré spolupracovat s vlastencem a již se těší“. Zahraniční média však Orbánovo nadšení nesdílejí. Opakují se slova o „nekonání liberálního zázraku“ i obavy z příklonu Slovenska ke Kremlu.

Mezi prvními zahraničními politiky poblahopřál Ficovi k vítězství Orbán. „Hádejte, kdo se vrátil. Gratuluji Robertu Ficovi k jeho nespornému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Vždy je dobré spolupracovat s vlastencem. Těšíme se,“ napsal na sociální síti X maďarský premiér.

Jak však připomněla například americká CNN, když byl Fico v opozici, stal se blízkým spojencem maďarského premiéra Orbána. „Zvláště pokud jde o kritiku Evropské unie,“ sdělila. Zprávu o výsledku slovenských voleb doplnila titulkem: „Proruský politik zvítězil ve slovenských parlamentních volbách.“ Novináři CNN se domnívají, že vítězství Smeru-SD bude znamenat výzvu pro jednotný postoj NATO a EU vůči Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš blahopřeje Ficovi, druhého Šimečku pominul. Premiér Fiala naopak vymlčel šéfa SMERu

Komentátoři si totiž všímají například toho, že Fico, stejně jako Maďarsko, nehodlá poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině. „Evropští liberálové asi z vítězství Roberta Fica velkou radost nemají,“ napsal maďarský deník Magyar Nezmet. „Politik v kampani několikrát zdůraznil, že v případě jeho zvolení Slovensko nebude posílat další munici na Ukrajinu a zcela zastaví dodávky zbraní. Fico navíc prosazuje i tvrdší postup vůči migraci, takže v těchto dvou oblastech může Maďarsko získat nového spojence,“ dodal maďarský list.

To potvrzuje i příspěvek, který na Facebook napsal maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó: „Robert Fico sdílí naše názory na válku, migraci a genderové otázky. Jeho vítězství nabízí velkou šanci posílit spojenectví V4. Blahopřejeme a hodně štěstí!“ A doplnil: „Výsledky voleb dávají šanci vytvořit stabilní vládu na Slovensku a dále rozvíjet slovensko-maďarské vztahy. Všechny úspěchy, které pomohly vztahům obou zemí, jako například výstavba mostů nebo otevření hraničních přechodů, jsou v posledních letech výsledky dohod uzavřených s bývalou vládou Roberta Fica.“

Ficův pragmatismus obavy mírní

Německý týdeník Die Zeit píše: „V Bruselu panují obavy, že by se Fico mohl spojit s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Mohly by tak vzniknout spory s EU o právní stát, o migrační témata a o válce na Ukrajině. Ficův pragmatismus z jeho dřívějších funkčních období, kdy Slovensko přivedl do eurozóny a do značné míry se vyhýbal rozepřím s partnery z EU a NATO, však některé z těchto obav mírní.“

Agentura AP konstatovala, že liberální zázrak se při slovenských předčasných voleb nekonal. Hlasování ovšem podle ní přineslo překvapení – nečekaně se do parlamentu nedostaly krajně pravicová Republika a „po drastickém propadu hlasů“ donedávna koaliční strana Sme rodina dosavadního předsedy parlamentu Borise Kollára.

Úspěšná naopak byla podle APA strana Obyčajní ľudia (OĽANO) expremiéra Igora Matoviče, která je přitom označována za hlavního viníka 3,5 roku trvajícího politického chaosu v zemi. „Na základě výsledků viděli pozorovatelé ještě během volební noci na Slovensku jako pravděpodobnou koalici vedenou proruským Ficem,“ napsala APA.

Agentura AFP poznamenává, že Fico se svou „populistickou stranou představují riziko, že diplomatickou rovnováhu země velmi jasně nakloní na stranu Kremlu“. Agentura připomíná i několik nedávných Ficových výroků, vyznívajících ve prospěch ruského režimu: že by přestal vojensky podporovat Ukrajinu, že válka na Ukrajině začala v roce 2014, když údajní „ukrajinští fašisté“ zabíjeli civilisty ruské národnosti, a že by nedovolil zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina na území Slovenska.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bujaré oslavy i česká hymna. Kaliňák popsal radost po vítězství Smeru ve slovenských volbách

BBC v titulku zprávy o slovenských volbách upozorňuje: „Populistická strana vyhrála hlasování, ale pro koalici potřebuje spojence“. K možnosti ukončení slovenské vojenské pomoci Ukrajině píše: „Tato hrozba vyvolala znepokojení mez členy Evropské unie a NATO, ale získala podporu na sociálních sítích mezi Slováky, kteří tradičně chovají vřelé city vůči Moskvě.“

Financial Times pro zprávu o slovenských volbách zvolil titulek „Robert Fico zvítězil ve slovenských volbách s protiukrajinským postojem“. Podobně chorvatský deník Večernji list přichází s titulkem „Proruský expremiér vyhrál slovenské volby s kampaní za zrušení pomoci Ukrajině“.

Polský deník Gazeta Wyborcza píše, že nejpravděpodobnějším povolebním scénářem na Slovensku je koalice Směru, Hlasu a nacionalistů ze strany SNS. „Posledně jmenovanému předsedá Andrej Danko, který je otevřeně proruský a staví se proti podpoře Ukrajiny ve válce s Ruskem. Podobně uvažuje i Robert Fico, který oznámil, že po nástupu k moci zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu,“ napsal polský list.

Tagy: