GLOSA: ODS si bere zásluhy za levnější elektřinu. Firmy a investory ale bude odírat dál

Premiér Petr Fiala (ODS)

Cena elektřiny na světové burze klesá

Nejsilnější vládní strana ODS si bere zásluhy za něco, co nemůže ovlivnit. Na sociálních sítích se totiž chlubí tím, že ukončila Babišovu drahotu v podobě drahé elektřiny. Dokazují to poklesem ceny na velkoobchodní burze. Na tu ale vliv nemá a je čistě v moci obchodníků. Kromě toho se ODS nebojí pokračovat ve windfall tax, která uvaluje na deset velkých společností speciální daň. Peníze si od nich letos znovu vybere, i když je elektřina nejlevnější za poslední tři roky.

Vládní strany si očekávaně připisují zásluhy i za kroky, které jim přímo nenáleží. Občanští demokraté ale v rámci svého PR vytáhli nesmyslný úspěch, na který nemohou mít žádný vliv. Týká se cen elektřiny. Jejich nedávný post připomíná předvolební billboardy z roku 2021, na kterých upozorňovali na vyšší inflaci a nazývali ji Babišovou drahotou. Nově se ODS chlubí, že ukončila zdražování tím, že poklesla cena elektřiny na burze z 245 eur za MWh na 80 eur.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO zvažuje svolání další mimořádné schůze. Vadí jim mlčení Fialy o kampeličce

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Strana má pravdu v tom, že cena energií klesá a elektřina je skutečně na této hranici. ODS ale zdražování neukončila. Elektřina je komoditou na světové burze a je volně obchodovatelná. Její cenu tedy neurčuje žádná strana nebo stát, ale obchodníci. Pokud by měla politická strana v České republice takovou moc, bylo by otázkou, proč cenu elektřiny nesnížila celosvětově pro všechny ostatní už dříve.

Důvody pro pokles cen elektřiny jsou jiné. Jen pro připomenutí, pro cenu energií je klíčová cena plynu. Plynové elektrárny jsou závěrné a jednoduše řečeno, odvíjí se od nich cena dalších energií, tedy včetně elektřiny. V srpnu 2022 jsme na burze mohli vidět, že cena elektřiny vystřelila až k 1000 eur za MWh. Mohla za to válka na Ukrajině a s tím spojené přerušené dodávky plynu. K tomu panika na trhu. Pokud by ODS byla fér, měla přiznat, že cenu elektřiny po pár měsících vládnutí vystřelila čtyřnásobně oproti Babišově vládě.

Od té doby cena této komodity setrvale klesá. Před dvěma lety se zdražovalo především kvůli odstávce jaderných elektráren ve Francii. Opravy se komplikovaly, nestíhaly se termíny a chyběly zdroje. Ceně nepomáhala ani německá snaha uzavírat jaderné elektrárny, což se ukázalo v době astronomických cen elektřiny jako krátkozraké.

Opravdovou prověrkou se staly obě topné sezóny. Během nich se nijak dramaticky cena elektřiny ani plynu nezvýšila. Opět za to nemůže ODS, ale velmi mírná zima. Ovlivňovat počasí si v minulosti nárokovala jiná strana, nikoliv pravice.

ODS si ale svým postem velmi negativně nahrála. Bude muset čelit ostrým otázkám, proč v době klesajících cen elektřiny chce pokračovat ve výběru daně z mimořádných zisků. Tzv. windfall tax byla zavedena na začátku roku 2023. Její výnosy měly být použity na boj s vysokými cenami energií. Peníze se měly nalít zpět občanům. S koncem roku 2023 přestalo platit zastropování cen energií. Plošně stát občanům ani firmám už nepomáhá, přesto si sebevědomě chce vzít znovu peníze z dotčených firem.

Patří mezi ně deset hráčů na poli bankovnictví, petrochemie či energetiky. Nejcitlivější je výběr u energetické společnosti ČEZ, kterou stát vlastní ze 70 procent. Zbytek drží fondy a menšinoví akcionáři. Ti za své investice dostanou na dividendách podstatně méně, protože zisk společnosti ČEZ bude ponížen o zmiňovanou windfall tax.

Fiala se pustil do menšinových akcionářů

Speciální daň je také útokem na menšinové akcionáře, kteří jsou v poslední době veřejně dehonestováni. Premiér Petr Fiala (ODS) o nich například prohlásil, že se jedná o velké podnikatele a nikoli o drobné střadatele. Mezi menšinovými akcionáři je ale velké množství těch, kteří si spoří akciemi například na důchod. Akcie drží okolo 150 tisíc fyzických osob. Téměř 100 tisíc lidí má maximálně 100 kusů akcií. V současné ceně se jedná o částku okolo 86 tisíc korun. To skutečně nejsou velmi bohatí lidé, o kterých mluví Fiala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babiš žongluje se slovy i postoji, tvrdí Baxa. Poslanci ANO se ministra snažili nachytat

ODS tak jde proti lidem, kteří by ji mohli volit. Ti totiž stranu mohou vnímat jako přívětivou pro živnostníky, podnikatele a pro ty, kteří nechtějí zbytečné regulace a daně. Místo chlubení se nižší cenou elektřiny může vláda zrušit nesmyslnou windfall tax, jejíž výnos je hluboko za očekáváním. Pro letošní rok tím může zastavit obírání minoritních akcionářů, kteří vkládají svůj majetek do prosperujících společností.

Tagy: