Je jako Jakeš, čelí Fiala kritice. Výrok o majetcích minoritních akcionářů ČEZ spustil bouři

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyvolal bouři na sociálních sítích. Může za to jeho rozhovor pro web Czech Crunch, ve kterém označil menšinové akcionáře polostátní skupiny ČEZ za podnikatele se stamilionovými majetky. Podle něj se nejedná o drobné investory. S velmi nesouhlasnou reakcí se ozval například jeden z minoritních vlastníků energetické společnosti Michal Šnobr nebo exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Když mluvíme o menšinových akcionářích, nemůžeme si představovat drobné střádaly, ale jsou to často velcí bohatí podnikatelé se stomilionovými majetky,“ řekl Fiala v podcastu Crunch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spaní ve spacáku, hodiny řečnění i obstrukce za miliony. Takový byl rok 2023 ve Sněmovně

Vláda Petra Fialy už delší dobu přemýšlí nad možným ovládnutím polostátní skupiny ČEZ. Minoritní akcionáři se ale v poslední době začínají bránit a sepsali petici, která by měla zabránit jejich dalšímu poškozování. Fialův výrok ale pouze přilil další olej do ohně. Mezi minoritní akcionáře se sice řadí například zahraniční fondy, ale zejména 140 tisíc vlastníků, jejichž drtivá většina nepatří mezi velké a bohaté podnikatele.

Nesouhlasně na Fialův výrok reagoval například Michal Šnobr, který je k vládním krokům týkajícím se ČEZ velmi kritický. „Když člověk v horizontu několika týdnů řekne věci, jakože uctívá kapitalismus a volný trh, a následně se vyjádří jako kovaný komunista ohledně soukromého majetku, něco není v pořádku. Je zcela jisté, že nechápe podstatu ani jednoho ani druhého,“ uvedl Šnobr.

Podle něj se jedná o další z přešlapů Fialovy vlády. „Místo omluvy a zjednání nápravy cíleně naplánovaného zákeřného podvodu, jehož výsledkem je daňová a majetková diskriminace vůči menšinovým akcionářům ČEZ pomalu přerůstající v rozpočtový podvod a poodhalení fungování už více než 15leté chobotnice ČEZsko, čelíme trapné populistické propagandě!“ dodal Šnobr.

S kritikou se přidal i exministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je celá diskuze nepochopením, co skupina ČEZ vlastně je. „Stát svých 70 procent akcií vlastní jako každý jiný akcionář soukromoprávně, nikoliv ze zákona. ČEZ je tedy soukromá akciová společnost s akciemi kótovanými na burze,“ uvedl Kalousek s tím, že stát je v tomto případě ve dvojí pozici. Za prvé soukromoprávně drží vlastní majoritu ve společnosti a za druhé je vybaven suverénní veřejnou mocí v regulačních a daňových pravidlech.

Bývalého šéfa státní kasy Fialův výrok prý velmi ranil. „Tohle fakt bolí... Mluvíme-li o akcionářích, mluvíme o osobách, které mají svá práva a povinnosti vymezená příslušnými právními předpisy. Nikde v nich se nepíše o jejich posuzování podle jejich majetku a nikoho by to nemělo ani napadnout,“ dodal Kalousek.

Fialu ale cupují i ostatní diskutující na sociálních sítích. Utahují si zejména z toho, že jako pravicový politik segreguje akcionáře volně obchodovatelné společnosti. Kvůli neobratnému výroku ho také přirovnávají k někdejšímu generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ Milouši Jakešovi a jeho legendárnímu projevu na Červeném Hrádku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sněmovní volby by podle průzkumu vyhrálo hnutí ANO

„Ale vždyť Petr Fiala je ve svém přístupu a bohužel asi i v hlavě levicovější, než byl dávné paměti Milouš Jakeš. Ten už ke konci chápal, že osobní svoboda a tržní ekonomika jsou lepší systém než socialismus, jak to viděl na Západě. Petr Fiala k nám naopak zavádí socialismus, do kterého Západ mezitím zdegeneroval,“ uvedl jeden z uživatelů.

Další vzali Fialu za slovo a začali neúspěšně hledat na svých účtech stamilionové zůstatky.

Jeden z diskutujících také připojil odpověď od společnosti ČEZ, kolik je ve skutečnosti minoritních akcionářů. „Další důkaz, že Fiala kolem ČEZ neustále manipuluje. Minoritních akcionářů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ‚drobných střadatelů', co mají investici pod 100 akcí, je 100 tisíc. Další lidé, kteří investují do různých fondů, ani neví, že tam mají peníze. Všichni jsou vládou obíráni ve velkém stylu,“ napsal.

Tagy: