GLOSA: Starostování zadarmo neexistuje. Za nemalé peníze se politici zbavují odpovědnosti

Volební urna

Superdebata: Bitva o Prahu (921)

Jako před každými volbami, i před těmi komunálními se objevil pravidelně se opakující nešvar. Kandidáti na primátora či starostu se předhánějí v tom, kdo bude skutečně pracovat pro město, obec i nejposlednější vísku s co nejmenším nárokem na plat. Objevují se i výkřiky, že někdo bude starostou zadarmo. Promiňte, ale takového opravdu nechci. Navíc zadarmo to opravdu není.

„Primátorem budu na plný úvazek. Na Praze 7 máme skvělý samostatný tým, neuteču odtamtud. Ten tým vydrží jakékoliv uspořádání. Prahu 7 nechci opustit, ale garantuji, že primátorem budu na plný úvazek za jeden plat,“ opakoval stále dokola Jan Čižinský (Praha sobě) ve středeční superdebatě Bitva o Prahu na CNN Prima NEWS na otázku, zda by v případě zvolení primátorem kumuloval funkce a zda by za takových okolností zůstal starostou v Praze 7.

Čižinský se snažil z otázky vyklouznout jako chytrá Horákyně a zároveň ukázat, jak je obětavý, jelikož by pro Prahu 7 pracoval zadarmo. Lidé, kteří na funkci starosty kandidují s tím, že ji budou vykonávat zadarmo, by raději do komunální politiky vůbec neměli vstupovat. Když někdo slibuje, že pro vás bude pracovat zadarmo, nevěřte mu.

Nejhorší politici jsou zadarmo

Právě plat, který (nejen) komunální politici pobírají, je často jedinou pákou, kterou na ně jako voliči máme. Když už nic jiného, měli by čelit otázce: „Co pro nás za ty peníze, které vám jako daňoví poplatníci posíláme, vlastně děláte?“ Jestliže někdo deklaruje, že za starostování nebude plat pobírat, vyráží nám z rukou poslední „klacek“, protože pak v klidu může říci: „Co po mně chcete, vždyť já pro vás pracuji zadarmo.“

V jedné písni se sice zpívá, že ty nejlepší věci jsou zadarmo, u politiků to neplatí. Ti by v žádném případě zadarmo pracovat neměli. Klidně ať má starosta či primátor plat jako ministr, hlavně ať „maká“ a má nad sebou neustále onen platový bič.

V této souvislosti se také poměrně často řeší, zejména v menších městech nebo obcích, zda má být starosta uvolněný (na plný úvazek), či postačí ten neuvolněný (který vedle starostování chodí do své běžné práce). A v myslích voličů se zahnízdila představa, že neuvolněný starosta je něco jako starosta zadarmo, kdežto ten, kdo chce být starostou uvolněným, si přišel na teplé místečko jen nahrabat.

Neuvolněný starosta? Díky, nechci

Jenže když nahlédneme do přílohy k vládnímu nařízení č. 318/2017 Sb., jež určuje platy uvolněných a neuvolněných komunálních politiků, zjistíme, že řada lidí žije v pořádné iluzi. Uvolněný starosta v nejmenší obci do 300 obyvatel má plat téměř 43 tisíc korun měsíčně, jeho neuvolněný protějšek pak více než 25 tisíc. Kdo „šéfuje“ obci od tisíce do tří tisíc obyvatel, přijde si jako uvolněný starosta na více než 60 tisíc, kdo starostuje „na vedlejšák“, vydělá si ke svému příjmu ze stálého zaměstnání pěkných 36 112 korun. Uvolněnému starostovi města s počtem obyvatel mezi 10 a 20 tisíci (v takto velkém městě žiji) náleží měsíční plat přes 78 tisíc, ale špatný job není ani dělat starostu neuvolněného – kdo by se zlobil za „kapesné“ převyšující částku 47 tisíc?

Do komunálních voleb zbývá skutečně už jen pár desítek hodin a kdo si stále není jistý, komu to nakonec „hodí“, možná by se měl svých favoritů zeptat, jak vážně to s prací pro obec či město myslí. Pokud se mu dostane odpovědi, že starostou bude jen na částečný úvazek, měla by na jeho politickém kompasu rozblikat varovná kontrolka. Ve skutečnosti totiž takový člověk říká, že si chce na radnici dojít jen pro hezké přilepšení ke své stálé mzdě a pro své voliče bude na radnici pracovat jen na půl, možná na čtvrt plynu. Nevím, jak vy, ale já o takového starostu nestojím.

Tagy: