Zelené plány EU zdraží v Česku vše, obávají se experti. Fouká a svítí i u nás, oponují jiní

Co kvůli Green dealu zdraží?

Zelená dohoda pro Evropu neboli Green Deal zdraží úplně všechno. To jsou černé prognózy některých odborníků i politiků. Podle nich se Česko ještě dlouho neobejde bez energie z uhelných elektráren. Plán Evropské komise má přitom za cíl, aby Evropa byla v roce 2050 klimaticky neutrální.

Tvrdé dopady na všechny. Ty může přinést nejen zákaz spalovacích motorů, ale také konec využívání uhlí k výrobě tepla a elektřiny. S tím vším Evropská unie v rámci tzv. Zelené dohody počítá. Experti o tom ve čtvrtek diskutovali v Senátu. A názory se dost lišily.

„Jestliže se bude realizovat ideologie Green Deal tak, jak ji pojalo vedení Evropské unie, zaprvé budeme mít zoufale málo elektřiny a bude zoufale drahá,“ má jasno člen think tanku Realistická energetika a ekologie Milan Smutný.

Řešením je využívat uhlí, dokud to jde, a pak ho nahradit jadernou energií. Slunce ani vítr nás prý v českých podmínkách nespasí. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie to ale není pravda. „Určitě neplatí, že by u nás vítr nefoukal, a když přijedete za hranice, tam fouká, nebo že by u nás nesvítilo a za hranicemi svítilo. Samozřejmě jsou různá místa a potenciál se trochu liší,“ vysvětlil předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Zlevnění obnovitelných zdrojů

Obnovitelné zdroje by prý naopak měly do budoucna zlevňovat s tím, jak se budou více a více používat. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že nic závazného zatím na stole není. „Žádný Green Deal nebyl podepsaný. Green Deal je politická dohoda,“ řekl Babiš.

Bitva o podmínky Zelené dohody tak podle něj čeká až příští českou vládu. V názoru na dohodu se ale často neshodnou ani politici jedné strany. „Green Deal je realita. Nemá už smysl spekulovat nad tím, jak by to mohlo být jinak,“ sdělil šéf ODS Petr Fiala.

Naopak podle europoslance stejné strany Alexandra Vondry budou změny v Zelené dohodě nutné. „Nikdo nechceme, aby výsledkem tohoto cvičení nebylo lepší životní prostředí, ale zbídačení obyvatelstva v naší zemi,“ dodal Vondra. O zelené dohodě pro Evropu nakonec experti v Senátu diskutovali více než šest hodin.

Tagy: