V energetice funguje papírová válka, tvrdí odborník. Stát označil za černou skříňku

Energetický expert Vladimír Štěpán

K VĚCI 5.12.2023

Elektřina zůstává doma, jen se se prodá na burze a zpátky ji koupí ČEZ, pronesl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS energetický expert Vladimír Štěpán. Praktiku označil za „papírovou válku“. Česku by podle něj prospělo převedení vlastnictví ČEZ na samotná města. Nespoléhal by na stát, protože ten je podle jeho slov „v tomto ohledu černou skříňkou“. Výstavbu jaderných elektráren vnímá jako běh na dlouhou trať.

Poplatky za emisní povolenky Štěpán označil za nesmyslné. „Zatímco Polsko si vyjednalo výjimku a bude provozovat uhelné doly ještě 30 let, my je budeme zavírat spolu s elektrárnami. Za peníze na povolenky dostaneme jen malou část,“ pronesl v pořadu K věci.

K TÉMATU: KALKULAČKA: O kolik vám zdraží elektřina? Vypočítejte si novou výši svých záloh

Využití těchto prostředků na vybudování solárních panelů je podle něj nesmyslné. „Povedou ke zvýšení emisí a nic vlastně nevyrobí,“ řekl. Problém vidí také v oblasti elektřiny. „Zůstává přece doma. Prodá se na burze, odkud ji koupí zpátky ČEZ. Je to jen papírová válka,“ prohlásil Štěpán.

Trnem v oku jsou mu rovněž neefektivní zásahy ze strany vlády. „Nejlepší možností by bylo převést vlastnictví společnosti ČEZ na samotná města a obyvatelstvo, jak je to nastavené třeba v Německu. Rozhodně bych nespoléhal na stát, protože ten je v tomto ohledu černou skříňkou,“ tvrdí expert.

Mimo jiné označil zvýšení podílu obnovitelných zdrojů za „stovky miliard vyhozených peněz“. Možnou variantu nevidí ani v jaderné energii. „Celková výstavba je na desítky let,“ řekl a dodal, že další funkční reaktory by šly do provozu nejdříve po roce 2040.

„Pokud tedy budeme pokračovat v dosavadní koncepci, můžeme se v budoucnu stát jedinou evropskou zemí s několikanásobně vyššími cenami,“ shrnul Štěpán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soláry jsou pro většinu rodinných domů nevhodné, tvrdí expert. Energii mohou i prodražit

Tagy: