Moderní ponorky, stíhačky a trable s rozpočtem. Co získá NATO příchodem švédské armády?

Švédsko se po minulém týdnu výrazně přiblížilo ke vstupu do NATO. Co by Severoatlantická aliance příchodem další skandinávské země získala? Švédská armáda vyniká na poli letectva a ponorek, stejně jako řadu států Evropy ji ale trápí nedostatečný rozpočet, uvedlo Politico.

Dvě století deklarovalo Švédsko na poli mezinárodních vztahů neutralitu. Stranou třaskavých bojů zůstal Stockholm i během první a druhé světové války. Až konflikt na Ukrajině donutil Švédy letitý postoj přehodnotit. Kvůli obavám z ruské expanze si společně s Finy podali přihlášku do Severoatlantické aliance.

ČTĚTE TAKÉ: Když válčit, tak ekologicky. Aktivisté tlačí na OSN, aby donutila armády vykazovat emise

Oběma státům se postavilo do cesty Turecko, které mělo k jejich angažmá ve vojenském paktu výhrady. Ankara nakonec Finsko do NATO pustila, se Švédy dlouho otálela. Až minulý týden překvapil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na okraj summitu NATO, když švédskému působení v Alianci nakonec dal zelenou.

Mohlo vám uniknout: Expert přiblížil výdaje na obranu členů NATO

I když oficiálnímu vstupu Švédska budou ještě předcházet mnohá jednání, NATO se už pomalu může těšit na cenného spojence. V čem švédská armáda vyniká?

Mezery v rozpočtu

Válka na Ukrajině odkryla v řadě evropských států hořkou skutečnost, tou je drastické podfinancování armády. Média začala poukazovat na špatný stav armád v Německu nebo Velké Británii. A ani financování švédské armády na tom v minulosti nebylo nijak zářně, země se to proto v posledních letech snaží dohánět. Informoval o tom web Politico.

„Nevyhledáváme členství v NATO jen pro naši vlastní ochranu, i my máme co nabídnout,“ tvrdí švédský premiér Ulf Kristersson.

Požadavky NATO, aby se dvě procenta HDP vydávala na armádu, Švédsko nesplňuje. V minulém roce dal skandinávský stát na obranu 1,3 procenta z rozpočtu. K finančním požadavkům Severoatlantické aliance se země přiblíží nejdříve v roce 2026.

Nejlepší ponorky na světě

I tak je švédská armáda velmi zdatná. Podle světového žebříčku Global Fire Power jí patří 37. příčka. Web Defense News uvádí, že ve švédské armádě slouží 55 tisíc lidí. S rokem 2030 by armáda měla ráda k dispozici už 90 tisíc lidí. V zemi je pro vybrané mladé občany povinná vojenská služba.

Kromě lidského potenciálu se může Švédsko pochlubit i moderní technikou. Vzhledem ke své geografické poloze sází především na boj ve vzduchu a na moři, na základě zkušeností s válkou na Ukrajině chce výrazně investovat do dělostřelectva.

Vojenský expert Robert Clark pro Telegraph dokonce uvedl, že Švédsko budovalo armádu za jediným účelem, aby „bojovala s Ruskem“. Podle něj by švédské přijetí do NATO znamenalo pro Moskvu špatnou zprávu.

Clark se domnívá, že Švédsko disponuje jedněmi z nejlepší ponorek na světě, které jsou prakticky neodhalitelné. Ve vzduchu se může armáda pochlubit stíhačkami světové kvality, v jejichž řadách se nachází i stroje, které jsou schopné vzlétnout nejen z letiště, ale i z dálnice.

Švédsko má k dispozici asi 70 stíhaček, země se chlubí velkým množstvím letišť. K tomu má tamní armáda ve skladech přes sto tanků a více než tři stovky plavidel.

Ovládnutí Baltského moře

Případný vstup Švédska do NATO by zřejmě potlačil ruské ambice na ovládnutí Baltského moře prostřednictvím Baltské flotily, která sídlí v přístavech v Kaliningradské oblasti. Pro list Insider to řekl estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Podle něj by mohlo vzniknout „moře NATO“, které by zastrašilo Moskvu a pomohlo Ukrajině.

Clark věří, že Švédsko by mohlo výrazně pomoci k ovládnutí moře a „účinně odepřít využívání vod ruskému námořnictvu“.

Tagy: