Napětí v Gruzii eskaluje. Vláda zahájila odvolání prezidentky, vadí jí schůzky s předáky EU

Gruzínská vládní strana Gruzínský sen minulý pátek oznámila, že zahájí proces odvolání prezidentky Salome Zurabišviliové. Důvodem mají být její schůzky s vrcholnými představiteli Evropské unie (EU), ke kterým došlo proti vůli kabinetu, informuje Reuters. Gruzínská aktivistka Katie Šošiašviliová v srpnovém rozhovoru pro CNN Prima NEWS popisovala, že Gruzínský sen je napojený na Kreml. Sama Zurabišviliová oznámila, že rezignovat nehodlá.

Předseda Gruzínského snu Irakli Kobachidze uvedl, že prezidentka „hrubě porušila“ ústavu země. Zourabišviliová se minulý čtvrtek setkala se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem a o den později s předsedou Evropské rady Charlsem Michelem, napsala agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Park plný smíchu a na střeše protivzdušná obrana. Moskva je plná paradoxů, popsal reportér

„Cílem gruzínské vlády je posílit stát, včetně její zahraničních pozice,“ řekl Kobachidze. „Salome Zurabišviliová jedná s opačnými zájmy,“ dodal podle portálu Politico.

S Michelem měla řešit podporu pro získání gruzínského kandidátského statusu pro vstup do EU. O něm by se mělo rozhodnout do konce letošního roku. Zourabišviliová se s předsedou Evropské rady potkala již v květnu. Tehdy také vystoupila v Evropském parlamentu a sešla se s jeho předsedkyní Robertou Metsoalovou a šéfkou Evropské komise Usulou von der Leyenovou.

Předseda vládní strany pronesl, že vláda prezidentce zaslala dopis, v němž jí zakázala pořádat schůzky. Zourabišviliová na zprávu nereagovala, pouze na Instagramu zveřejnila fotografii, na které se usmívá. Kobachidze zároveň zmínil, že impeachment zřejmě nemá šanci na úspěch, protože Gruzínský sen má v parlamentu pouze prostou většinu, a tak by potřeboval získat hlasy opozice.

Sama prezidentka ve čtvrtek uvedla, že jen tak skončit nehodlá. „Všichni by měli přestat snít o mé rezignaci. Dnes tu stojím, ale určitě budu cestovat kamkoliv to bude nutné, jelikož jde o moji nejvyšší ústavní zodpovědnost,“ pronesla Zurabišviliová v televizním projevu.

Vláda je napojená na Rusko, říká expertka

Bývalá francouzská diplomatka gruzínského původu byla do pozice hlavy státu zvolena v roce 2018 s podporou Kobachidzeovy strany. Od té doby se jejich názory na zahraniční politiku rozcházely. Zourabišviliová Gruzínský sen podle agentury Reuters opakovaně obviňovala z proruské orientace a nedostatku angažovanosti při snaze země stát se členem západních organizací EU a Severoatlantické aliance. Ten to odmítl.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS aktivistka Katie Šošiašviliová vyjádřila přesvědčení, že strana je napojená na Moskvu. Dokládala to například krytím prokremelských skupin. „Krajně pravicové skupiny v Gruzii jsou chráněny přímo premiérem a podporovány vládou. Tato uskupení jsou přitom více než jasně napojená na Moskvu a Kreml. Jejich členové do Ruska jezdí a ani své návštěvy neskrývají. Klidně se fotí a setkávají s lidmi v Dumě (ruský parlament, pozn. red.),“ konstatovala.

Za důkaz sbližování Gruzie s Moskvou označila skutečnost, že kavkazská země letos v květnu obnovila přímé lety do Ruska, o čemž informovala agentura Reuters.

Velké emoce vzbudil na jaře návrh vládního zákona o takzvaných zahraničních agentech. Podle něj by se musela každá společnost, která je alespoň z 20 procent financovaná ze zahraničí, registrovat do seznamu takzvaných zahraničních agentů. Stejný termín využívá pro nepřítele režimu i Rusko. V reakci na něj vyšli Gruzínci do ulic, podpořila je i Zurabišviliová. „Ti, kteří pro zákon hlasovali a kteří ho podporují, porušují ústavu. Ti všichni nás odtrhávají od Evropy,“ uvedla. Po nátlaku společnosti vláda nakonec návrh zákona stáhla.

Tagy:
Moskva CNN Prima NEWS Gruzie Evropská unie Evropská rada vláda Charles Michel Rusko Moskevský Kreml Salome Zurabišviliová Gruzínský sen Irakli Kobachidze