Park plný smíchu a na střeše protivzdušná obrana. Moskva je plná paradoxů, popsal reportér

Na jedné straně je v Moskvě patrné vlastenecké odhodlání anektovat celou Ukrajinu, na druhou se v lidech zrcadlí i nechuť k establishmentu a událostem posledních měsíců. Tak hodnotí život v hlavním ruském městě reportér londýnské BBC Will Vernon, který v Moskvě mluvil s lidmi o jejich názoru na válku.

Život v Moskvě je plný kontrastů. Na první pohled se zdá, že tady s válkou nemají nic společného. Ulice jsou poseté vlasteneckými symboly, v parku se opalují lidé a děti si hrají. Jen protivzdušná obrana na budovách dává tušit, že všechno není tak idylické, jak se zdá.

„Jde o nápadný kontrast – raketový systém země–vzduch vedle malebného parku,“ popsal reportér BBC Will Vernon scenérii v Gorkyho Parku v Moskvě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci platí statisíce, aby se vyhnuli armádě, stěžoval si Zelenskyj. Zmínil i přesnou cenu

Podle něj se zdá, že Rusové vypadají odhodlaně, nebo že je válka vůbec nezajímá. Při podrobnějším zkoumání se ale projevují chmury. Vernon soudí, že občany Moskvy znepokojila jak červnová vzpoura zesnulého Jevgenije Prigožina, tak i oslabující rubl.

Hrdost i strach

Při hovorech s Moskvany pak Vernon zjistil, že každý má na válku trochu jiný názor. Dost je těch, kteří za Vladimirem Putinem skálopevně stojí. Andrej Afanasjev, prokremelský blogger a univerzitní učitel, se například domnívá, že si při válce Rusko uvědomilo, že dokáže být samostatné.

„Můžete se spolehnout na sebe, na svou zemi, na svou armádu. Rozhodně je vlastenectví silnější než dřív. Válka nás mobilizovala a sjednotila,“ řekl pro BBC. „Věřím v úspěch Ruska. Jsme připraveni na vítězství,“ dodal.

Reportér britské televize ale vyzpovídal i moskevského vojenského analytika, který má na věci trochu jiný názor. Snad i proto si přál zůstat v anonymitě.

„Ruská armáda si uvědomuje, že je ve vážné situaci. Ztratili území, morálka není příliš vysoká. Nejsou připraveni na moderní válku, ztráty jsou vysoké,“ sdělil analytik pro BBC.

Podle něj vláda svým občanům o průběhu bojů lže. „Lže se napříč celým velitelským řetězcem. Jak se informace dostávají k výše postaveným lidem, jsou stále více zkreslené,“ dodal.

Rozkol v manželství

Názory na válku často v Moskvě rozdělují i rodiny. Jako v případě manželského páru Olgy a Pavla, který se s reportérem BBC sešel. Olga viní z války Ukrajinu, její muž zase Rusko.

„Bojím se, že na Moskvu spadnou drony. Ale rozhodli jsme se, že se o politice nebudeme bavit, abychom se navzájem nehádali a neprovokovali,“ vysvětlil Pavel.

V Moskvě se i nadále vyskytují rovněž protivládní aktivisté a příznivci opozice. Je jich ale čím dál méně.

„Každý týden je zatčený někdo další. Jsem vždy připravena na to, že někdo zaklepe u mých dveří. Ale věřím, že dělám správnou věc. Moji lidé potřebují mít politiky ve své zemi,“ uzavřela opoziční politička Julia Galjaminová, která stále zůstává v hlavním městě.

Tagy: