Philipp: S novým receptem na pandemii nepřijdeme. Vše ale budeme dělat pořádně

Poslanec za KDU-ČSL a možný kandidát na ministra zdravotnictví Tom Philipp.

K věci 2.11.2021

Poslední statistiky s počty nakažených a hospitalizovaných pacientů s covidem podle poslance za KDU-ČSL a jednoho z kandidátů na ministra zdravotnictví Toma Philippa obkreslují nejčernější scénáře. Nový recept v boji s pandemií podle něj koalice ani on nemají. „Jen budeme věci dělat pořádně,“ slíbil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Čísla nakažených za pondělí jsou alarmující. Laboratoře odhalily více než sedm a půl tisíce nových případů nakažených, jedná se o nejvyšší nárůst od konce března. „Je jasné, že je zde další vlna pandemie. Vyplňují se nejčernější prognózy pana Duška, ředitele ÚZIS. Jedeme v nejvyšší rychlosti. Musíme apelovat na očkování,“ konstatoval Philipp ve vysílání CNN Prima NEWS.

Apelovat s vakcinací se však podle něj nemá jen na neočkované, ale i na ty, kteří se mají přeočkovat třetí dávkou vakcíny. „Ministerstvo zdravotnictví absolutně nezvládlo přípravu. Nikdo nepřijde s novým receptem, kterým všechny ohromí. Ani já nikoho neohromím, ani naše koalice. Budeme jen věci dělat pořádně,“ slíbil.

„Jestli budeme cílit na kapacitu, nasmlouváme více firem, poprosíme o pomoc armádu, aby ještě chvíli vydržela a znásobila sílu při trasování. Budeme testovat na školách a masivně podpoříme očkovací kampaň,“ přiblížil možné budoucí kroky.

Plošné testování? Ve školách ano

Na příští pondělí je naplánované testování školáků zhruba ve 30 okresech. „Asi se ale bude testovat plošně. Celá republika je červená. Nápad testovat děti v pondělí, kdy dva dny nejsou se spolužáky a následně jsou z výukového procesu vyloučeni jen pozitivně testování, je docela přijatelný,“ podotkl.

Dodal, že plošné testování ve firmách zřejmě nebude nutné. „Už si mnohdy zaměstnance testují samy, protože chtějí udržet provoz. Nemusíme jim proto tolik pomáhat. Otázkou je, zda jim nedat nějaký příspěvek nebo úlevu. To si dokážu představit,“ dodal možný kandidát na ministra zdravotnictví. Připomněl však, že největší důraz se musí dávat na očkování.

„Primární boj je ve fázi očkování. Teď v listopadu zájem, po zrušení proplácení testů, vzrostl, ale moc si to nemalujme. Nepředcházela tomu žádná reklama, a tak není nárůst příliš velký. Zájem vzrostl zhruba dvojnásobně, což není tak moc,“ podtrhl.

Musí vidět, co jim hrozí

Mínil, že to, co dosluhující vláda označovala za očkovací kampaň, byly jen spoty, které měly někoho přesvědčit. „Odpírači však nemají svůj názor na základě vědeckých podkladů, jedná se o emocionální záležitost. Mluvím s nimi denně, je těžké je přesvědčit racionálními argumenty. Musí nastoupit reklama, která cílí na emoce,“ myslí si.

Odkázal například na kampaň Besipu, která skrze drastické klipy ukazovala následky dopravních nehod, kdy se lidé v autě nepásají nebo telefonují za volantem. „Profesor nikoho nepřesvědčí, musí to být profesionál, který kampaň vymyslí tak, aby šla k srdci daného člověka,“ podotkl s tím, že lidé musí vidět, co jim hrozí, pokud se nenaočkují.

Právě post ministra zdravotnictví a jeho resort bude hrát v boji s pandemií klíčovou roli. Nadále se diskutuje o tom, kdo Adama Vojtěcha v jeho křesle vystřídá. Na výběr je hned ze čtyř kandidátů. „Všichni jsme v úzkém kontaktu, vídáme se na denní bázi, jsme ve shodě. Mezi mnou, panem Válkem, Kaňkovským ani Krausem nejsou zásadní rozdíly v přístupu. A když, tak si vysvětlíme, proč k určité pozici přistupujeme jinak,“ přiblížil komunikaci.

Na dotaz, zda mezi sebou kandidáti soupeří, odpověděl rozhodně. „Ne, každý z nás by post ministra zdravotnictví přál někomu z této čtveřice. Každý z nás by v této těžké situaci budoucímu ministrovi pomáhat, aby byl úspěšný a pandemii zvládl,“ uzavřel.

Tagy: