Hádka kvůli Židům: Nebezpečně relativizujete, vyčetla Vrecionová Peksovi. Ten se jí vysmál

Mikuláš Peksa a Veronika Vrecionová

Vrecionová a Peksa o válce Izraele s Hamásem

Jak moc za poslední týdny zesílily tendence k antisemitismu v západních zemích? Na to měli ve vysílání CNN Prima NEWS velmi rozdílný názor europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Veronika Vrecionová (ODS). Podle ní pirátský politik celou věc nebezpečným způsobem relativizuje. Peksa své kolegyni vzkázal, že každý z nich žije zřejmě na jiném kontinentu.

„Problém s antisemitismem, ale obecně i s rasismem a xenofobií, jsem v Evropě vnímal jako velmi významný už dříve. Je pravda, že současná krize ho vyostřuje. Jenže už předtím jsme tu viděli různé krajně pravicové bojůvky, které vyzývaly tu k vyvraždění jedněch, tu k vyvraždění druhých, ať už to byli Izraelci, Palestinci, nebo Arabové obecně. Tenhle problém tu existoval,“ řekl Peksa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ve velkých městech Evropy, Severní Ameriky i Austrálie se v posledních dnech uskutečňují masivní propalestinské protesty, během nichž účastníci často místo solidarity s civilisty v Gaze otevřeně či skrytě hovoří o nenávisti vůči Izraeli a Židům, nebo dokonce vyzývají k jejich likvidaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Židy do plynu či Mnichov 1972 aneb Nejodpornější projevy na propalestinských akcích

V extrémních případech dochází k tomu, že demonstranti vyzývají ke zplynování Židů nebo žádají zavedení chalífátu v Evropě. Rovněž plivají na výlohy západních fast foodů či strhávají plakáty unesených civilistů.

„Přiznávám, že krajně pravicové skupiny existují jak v evropském domácím prostředí, tak v prostředí lidí, kteří do Evropy přišli. Myslím, že ať už jsme součástí jedné nebo druhé komunity, neměli bychom se tím nechat strhnout a vyvolávat nenávist mezi lidmi různých národů či náboženství,“ sdělil Peksa.

Podle Vrecionové pirátský europoslanec současný problém bagatelizuje. „Co řekl pan Peksa, je nebezpečná relativizace. Určitě se potýkáme s problémy, pokud jde o pravicové radikály. Bezpečnostní složky všech evropských zemích ale v tomto případě dokážou ihned zakročit. Nicméně současná vlna – právě ta nenávist k Židům a antisemitismus – se vůbec nedá srovnat s nějakými pravicovými bojůvkami, které od druhé světové války v Evropě nehrály takovou roli,“ uvedla, načež se Peksa začal nahlas smát.

„V uplynulých letech jsem sledoval, jak Německem pochodovali takzvaní patriotističtí Evropané proti islamizaci západu, což byli v překladu vyholené lebky. Na těch demonstracích hajlovali a zabíjeli lidi. Zda tohle považujete za drobnost nebo jestli máte pocit, že krajní pravice zabila v Evropě málo lidí, případně málo Židů, tak prostě asi žijete na nějakém jiném kontinentě,“ pustil se do své kolegyně. Na reakci Vrecionové již nezbyl čas. Členka ODS nicméně již předtím Peksu v souvislosti s vnímáním izraelsko-palestinského konfliktu označila za naivní osobu.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou a Mikulášem Peksou naleznete v úvodním videu. Řeč byla i o tom, zda má Evropská unie nadále posílat peníze či rozvojovou pomoc Palestincům.

Tagy: