Maraton ve sněmovním blábolení pokračuje. Babiš chce porazit Okamuru

Andrej Babiš

Sněmovna stále jedná

Po 24 hodinách od zahájení mimořádné schůze Poslanecké sněmovny pokračují i ve středu ráno vystoupení opozičních poslanců, která ve velké míře nesouvisí s projednávanými body. Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dokonce sám prohlásil, že chce v blábolení překonat Tomia Okamuru. Jednoduše řečeno, poslanci za celý den nic nevyřešili. Podle vládní koalice je ale potřeba opozici prostor na řečnění dát. Na programu jsou mimo jiné zrušení EET nebo zákon o střetu zájmů.

„Doufám, že posuneme dnešní jednání Sněmovny a skončí soutěž o ‚náčelníka velkou hubu‘ a budeme poslouchat racionální výstupy, a ne předhánění v tom, kdo více blábolí. Na to, že v této soutěži v minulosti vítězil předseda Tomio Okamura, jsme byli zvyklí. Mě překvapilo, že včera se do této soutěže zapojil i předseda Andrej Babiš, který blábolil déle než dvě hodiny,“ prohlásil na úvod schůze v 8 hodin ráno ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reagoval tak na celodenní i noční jednání dolní parlamentní komory. Na to mu Andrej Babiš (ANO) odpověděl, že tuto soutěž rád vyhraje. „Pan Jurečka konstatoval, že jsem se zapojil do soutěže v blábolení. Já jsem vždy soutěžil rád a budu mít dnes radost mluvit o zdravotnictví a jak říká pan Jurečka – blábolit. Včera jsem trhnul 3 hodiny a 15 minut, tak uvidíme, jestli dnes překonám Okamuru,“ prohlásil na úvod své řeči šéf hnutí ANO.

Narážel na projev Tomia Okamury z února, kdy řečnil téměř šest hodin bez přestávky. Tématem tehdy byl pandemický zákon a poslanci začali vtipkovat o tom, jak je možné, že během tak dlouhé doby Okamura nepotřeboval na toaletu.

Babiš se ujal slova ve středu kolem půl 9 ráno a zatím nikoho dalšího k mikrofonu nepustil. K pultíku si přinesl desky plné textu a dvě lahvičky s vodou. Dá se tak očekávat, že monolog povede dlouho.

Koalice chce zrušit EET a změnit střet zájmů

Poslanci mají na programu šest bodů a všechny předkládá vláda nebo koaliční poslanci, takže jejich schválení je téměř jisté. Pokud bude chtít opozice zabránit tomu, aby zákony prošly, nezbývá jí nic jiného než obstrukce. Jeden den ve Sněmovně přitom platí občané ze svých daní a vyjde zhruba na 200 až 700 tisíc korun.

Jako první přišla na přetřes změna zákona o podporovaných zdrojích energie. Návrh počítá s tím, že splnění podmínek udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů u biomasy by mělo být možné dokládat až do konce letošního roku. Schválení se očekává již v prvním čtení. „Tento zákon podpoříme,“ zní z hnutí ANO.

Druhý je na řadě zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Návrh od července snižuje státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané o 400 korun na 1 560 korun měsíčně. Hnutí SPD rovnou avizovalo, že tento zákon bude obstruovat. Členové hnutí ANO budou údajně „diskutovat, seč jim budou síly stačit“.

Po těchto bodech přijde řeč na třaskavější témata – úplné zrušení EET ke konci letošního roku a změnu zákona o střetu zájmů, který sice cílí na všechny politiky, ale nejcitelněji se dotýká šéfa ANO Andreje Babiše.

Tagy: