Spor o korespondenční volbu: Konec demokracie, hlásá SPD. Nic takového, namítá Benda

Korespondenční volba může v lidech vyvolat nedůvěru, kritizoval návrh vlády poslanec SPD Radim Fiala. Podle něj by schválení znamenalo konec demokracie. Poslanec Marek Benda (ODS) však nevidí nic, v čem by tato volba mohla zpochybnit legitimitu voleb.

„Podle nás je korespondenční volba protiústavní, sníží demokracii a také důvěru voličů ve volby,“ prohlásil ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS Fiala. Jako příklad uvedl prezidentské volby v USA, které doprovázely nejasnosti.

„Při prezidentských volbách ve Spojených státech korespondenční volba minimálně rozdělila veřejnost na dvě skupiny a dodnes nevíme, jak to bylo, prošlo to soudy, ale veřejnost si myslí něco jiného,“ sdělil poslanec hnutí SPD.

Benda však namítl, že se nejednalo o stejný případ. „Pochybnosti vyvolávaly hlasy uvnitř země,“ namítal poslanec. Dodal také, že návrh není v rozporu s ústavou. „Kdyby byl, tak ho nepředkládáme a nepřekládá ho Senát,“ sdělil.

Podle Fialy však hlasy za zahraničí mohou vyvolat pochybnosti. Může se podle něj stát, že „ve tři v noci přijde 600 tisíc korespondenčních lístků, které změní poměry v České republice“. „600 tisíc ‚koresponďáků‘, je asi 12 % voličů. To je konec demokracie,“ kritizoval.

SPD chce podle poslance bojovat o české voliče a také chce klání rovné a čestné. „Lidé si pak řeknou, že nemá k volbám cenu chodit,“ varoval Fiala. Benda však připomněl, že korespondenční volba funguje v drtivé většině zemí Evropy.

„Prosazujeme, aby občané, kteří jsou v zahraničí, dostali dvě obálky. Jedna přijde, pošle ji pan Marek Benda a ta dojde. Pak se teprve rozbalí a v ní bude druhá obálka, ta se hodí do urny,“ vysvětlil s tím, že není pravda, že by volby neproběhly podle pravidel.

Předpokládá, že tuto možnost využijí desítky tisíc voličů. „Nevidím nic, co by mohlo zpochybnit legitimitu voleb,“ dodal jasně. O zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy ze zahraničí se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, která začala v úterý dopoledne.

Tagy: