Hádka političek v Partii: Přely se o základnu a milost, vyčítaly si „polčákovné“ i Babiše

Debata čtyř političek: Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), senátorka Miroslava Němcová (ODS), poslankyně Karla Maříková (SPD) a poslankyně Taťána Malá (ANO)

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

V nedělní Partii Terezie Tománkové političky sněmovních stran ostře debatovaly nad tématem střetu zájmů europoslance hnutí STAN Stanislava Polčáka, dezinformacemi či návrhem na základnu NATO v České republice. Poslankyně Taťána Malá (ANO) společně s Karlou Maříkovou (SPD) zaútočily na Věru Kovářovou (STAN), že Polčáka obhajuje. Senátorka Miroslava Němcová (ODS) zase připomněla střet zájmů Andreje Babiše (ANO).

Političky se střetly například nad tématem případné základny NATO v ČR. „Potřebujeme mít silnou a akceschopnou domácí armádu a velmi silné spojence. Sami si nemůžeme hrát na to, že si vystačíme proti tomu, co chystá Rusko,“ uvedla Němcová.

Naopak Maříková by měla se základnou problém a chtěla by referendum. „Já bych se bezpečněji necítila, ale nebudu mluvit za všechny občany. Lidé by to měli rozhodnout, rozhodnutí budu respektovat, ať bude jakékoliv,“ sdělila. Vládní strany pak obvinila, že se výsledku referenda bojí.

Další třaskavé téma bylo vypnutí některých dezinformačních webů v České republice. „Na základě čeho k tomu došlo? Nepřípustné je, když jeden odborník říkal, že web, který šíří nejvíce dezinformací, nebyl vypnut. Proč? Asi se vláda rozhodovala podle špatných informací. Asi vypínáme weby podle toho, zda se nám líbí. Ale ty, co dezinformace šíří, nejsou vypnuty,“ uvedla například Malá.

„Tyto úvahy mi připadají komické a směšné. Nehodlám tomu věnovat svůj čas. Ty dezinformační weby prokazatelně řídil Kreml,“ prohlásila Němcová.

Na to zase reagovala Maříková, která se postavila proti vypnutí některých webů. „Jeden z těch webů byl europoslance Ivana Davida (z SPD – pozn. red.). Tvrdíte, že podporuje Kreml? To je vážné obvinění. V tom případě přineste důkazy,“ vzkázala Maříková senátorce ODS. „Já bych řekla, že Ivan David podporuje Kreml,“ kontrovala Němcová.

Hájíte „polčákovné“

Následně Maříková vytáhla téma europoslance Polčáka, když reagovala na kritiku SPD, která by si podle Kovářové měla zamést před vlastním prahem. „Paní Kovářová, i vy byste si jako STAN měli kvůli Polčákovi zamést před svým prahem. Byl ve střetu zájmů, obce (kolem Vrbětic) zastupoval jako právník a europoslanec,“ zaútočila Maříková na poslankyni Kovářovou.

Místopředsedkyně Sněmovny však svého kolegu Polčáka hájila. „Musím konstatovat, že výbuch ve Vrběticích byl v roce 2014 a vláda celých sedm let nekonala. V roce 2021 sháněly obce právníka, nikoho nemohly sehnat, oslovily pana Polčáka. Vyvrcholilo to tím, že dostaly odškodnění. Pan europoslanec může vykonávat advokátní praxi, musí to dávat do majetkového přiznání, což také dělá,“ obhajovala Kovářová svého kolegu.

Do tématu se následně vložila také Malá. „Jsem v šoku, že paní Kovářová hájí takzvané polčákovné. Když vidím výkaz, tak je směšné, že si účtuje za schůzku s naším kolegou Novákem. Tohle snad ani nemůžete hájit, ani to myslet vážně,“ rozčilovala se bývalá ministryně spravedlnosti.

„Fascinují mě řeči, jak jste vyvodili politickou odpovědnost. Všechny vaše kauzy za období vaší vlády – Michalik, Farský, Polčák – vždy jste vyvodili odpovědnost až poté, co se strhl mediální cirkus a cirkus ve Sněmovně. Hájili jste Michalika, Farského, že půlroční stáž je v pořádku. Poté přišel cirkus, tak jste ho donutili, ať se vzdá mandátu, teď s Polčákem to samé,“ sdělila dále Malá.

Senátorka Němcová do toho připomněla zase údajný střet zájmů bývalého premiéra Babiše. „Nesouhlasím s tím, co dělal pan europoslanec Polčák a byl ve střetu zájmů. Vyvodil z toho ovšem odpovědnost. Pak je tu expremiér Babiš, který je ve střetu zájmů osm let, co je v politice. Je prošetřován v Evropě, je prošetřován doma,“ vypočítala.

„Já na to ani nepotřebuji reagovat. Paní Němcová je známá svou ,láskou‘ k Babišovi,“ prohlásila Malá.

Bolestné korunovační klenoty

Debata se poté přesunula k milosti, kterou udělil prezident Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi odsouzenému za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

„První věc, kterou jsem viděla bolestně, byly korunovační klenoty. Nepřála bych vám to. Pak to bylo znevážení role ČR na zahraniční půdě. V roce 2014 se stavěl Zeman na stranu Kremlu. Viděla jsem, když uděloval státní vyznamenání lidem s velmi pochybnou minulostí v StB. Je to setrvalé selhání,“ pustila se Němcová do Zemana.

Podle Maříkové ale někteří politici neměří všem stejným metrem. „Když kritizujeme Miloše Zemana, tak bychom se měli podívat na další prezidenty, třeba Havla – udělil milost Ranglovi (násilník Zdeněk Rangl útočil i na své spoluvězně – pozn. red.), u kterého to nedoporučili ani psychiatři. Neviděla jsem, že by politici z druhého spektra Havla takto masírovali,“ prohlásila poslankyně SPD.

Tagy: