Hasiče z Kladna děsivá nehoda upoutala na vozík. Chce se ale vrátit zpět k práci

Radek Chmelař dříve pomáhal lidem jako středočeský hasič, pak jeho práci i celý život převrátil naruby pád z okna.

Život středočeského hasiče převrátil naruby pád z okna

Osm let pomáhal lidem jako středočeský hasič, pak jeho práci i celý život převrátil naruby pád z okna. I díky podpoře tisíců lidí se vzchopil a přesto, že je upoutaný na invalidní vozík, touží pokračovat ve své práci. Pokud se mu to podaří, bude Radek Chmelař vůbec prvním handikepovaným hasičem v Česku. Proti němu ale stojí služební zákon.

Sám pomáhal jako hasič, jenomže pád z šestimetrové výšky způsobil, že se jeho život obrátil na ruby. „Spadl jsem z okna, bohužel i na hlavu, takže se mi vymazal celý den a detaily k nehodě si nepamatuji,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS Chmelař. „Rehabilitace trvala poměrně dlouho. Prošel jsem několika nemocnicemi, a pak samozřejmě i rehabilitačními ústavy v Kladrubech, Vojenským rehabilitačním ústavem Slapy a také Centrem Paraple,“ vylíčil muž.

Nikdo nevěděl, jak na tom Radek bude, on sám se občas neuměl s tím, co ho potkalo, vypořádat. Potřeboval pomoc. Ta přišla od nadačního fondu REGI Base, který uspořádal sbírku.

Do sbírky se zapojilo více než 2 500 drobných dárců, společností a firem. Občas prý Chmelař uvažoval, že by to vzdal, ale štáb CNN Prima NEWS mu vytiskl všechny vzkazy, a to ho prý nakoplo k tomu, aby bojoval. „Bylo tam hodně neznámých lidí. Byly to takové všeobecné vzkazy, že mi přejí zdraví a vyjadřují respekt. Psali mi také kamarádi a kolegové hasiči,“ vylíčil Chmelař s tím, že mezi vzkazy byl i jeden, který ho dojal.

„Jezdil jsem na tábor jako vedoucí a vzkaz mi napsal i chlap, co jezdil na tábor jako děcko. Tak to mě nakoplo o trochu víc,“ radoval se.

Od nadačního fondu – tedy od dárců – dostal speciální pomůcky, které potřebuje, ale i upravený vůz, kterým se může přemisťovat, kam potřebuje. Už se vrací do normálního života, znovu plave, ale je ještě jedna věc, které by chtěl dosáhnout. Jeho snem je se opět vrátit na kladenské operační středisko, kde působil coby operační důstojník.

„Radek byl vynikají kolega, parťák, fundovaný člověk, který rozuměl svému řemeslu, takže fakt doufám, že se vrátí a zase bude sloužit tady u nás,“ řekl jeho kolega,

Proti Radkovi ale mluví služební zákon. I přesto, že pracuje hlavou, kterou má v pořádku, musel by projít fyzickými testy a zdravotním vyšetřením. Mohl by být ale takzvaným občanským zaměstnancem a dál tak pracovat pro operační středisko. Pokud by se mu to podařilo, stal by se tak vůbec prvním handikepovaným hasičem v historii České republiky.

Tagy: