Havlíček: O otevření skiareálů by se dalo uvažovat v druhé půlce ledna

Havlíček v Partii

Kdy se otevřou skiareály?

Vláda vyčlenila jednu miliardu korun na kompenzace pro zavřené skiareály. Provozovatelé sjezdovek tvrdí, že jim tyto peníze pomohou přežít. Lanovky a vleky se ale podle nich musí spustit nejpozději do konce ledna, jinak už prý nebude mít ekonomický smysl areály pro návštěvníky otevírat. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by se za přísných opatření dalo o otevření uvažovat v druhé polovině nebo ke konci ledna.

Havlíček uvedl, že otevření skiareálů 22. ledna zatím potvrdit nemůže. „Já věřím, že teď tím aktem, který jsme udělali, jsme opravdu velmi dobře podpořili provozovatele skiareálů. Dali jsme jim čas, aby se nadechli, budeme sledovat tu situaci v příštích dnech. Zlepší-li se, za přísných opatření bychom uvažovali o tom, že v té druhé půlce nebo ke konci ledna by se to mohlo pustit, ale skutečně záleží na situaci,“ řekl Havlíček s tím, že jsou skiareály ve specifickém režimu.

Situaci na horách kritizují nejen provozovatelé skiareálů, ale i majitelé horských chat. Pokud se na hory nevrátí turisté a lyžaři, budou prý muset boudy opustit. Havlíček uvedl, že se vždycky hraje o to, zda se bude více chránit zdraví, nebo ekonomika.

„My jsme pro provozovatele penzionů, hotelů apod. připravili dobrý podpůrný program, který snese jakékoliv přísné měřítko v Evropě. Na všechny zaměstnance dostávají sto procent, včetně odvodu. Současně dostávají speciální program, který se jmenuje COVID ubytování – na každý pokoj, který mají, a je zavřeno, dostávají specifickou částku,“ sdělil ministr s tím, že pokud se jedná například o tříhvězdičkový hotel, dostanou 300 korun, u penzionu 200 korun za pokoj. „Pokud má někdo deset pokojů a má tříhvězdičkový hotel, je to tři tisíce za den, krát třicet je to 90 tisíc korun,“ dodal.

O případném zpřísnění opatření se zatím nemluvilo

„Pokud u toho má i restauraci, dostává navíc ještě nejenom na zaměstnance, ale ještě další bonus na restauraci. Pokud je ještě osoba samostatně výdělečně činná, tak dostane 500 korun na den. Pokud je ještě někdo v nájmu, dostává za poslední čtvrtletí stoprocentní hrazení nájmu,“ uvedl Havlíček.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v pondělí na vládě řešilo i případné zpřísnění opatření, které podle něj zatím nelze vyloučit, a rozhodne o tom středeční vývoj situace. „My jsme zatím nehovořili o zpřísnění situace. Samozřejmě i kdyby se situace zhoršovala, pak logicky je na zvážení, zda by se něco mohlo zpřísnit, ale v dané situaci o to nikdo nemá zájem. Vypadá to, že se situace stabilizuje, protože vždycky po těch opatřeních řádově 14 dnů to jde dolů. Lze předpokládat, že v následujících dnech to ještě možná bude kulminovat, ale poté čísla půjdou dolů,“ dodal Havlíček.

Tagy: