Havlíček: Rusové nemohli vyhrát tendr na Dukovany. Stalo se z toho politikum

Jaderná elektrárna Dukovany

Co na to vaše peněženka 21.3.2022

Ruský Rosatom neměl v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech žádnou šanci uspět. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Podle něj se z ruské účasti navíc stalo politikum. Jeho slova kritizoval bývalý vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl. Udržování Rosatomu v soutěži, ačkoliv podle Havlíčka nemohl vyhrát, považuje za nejhorší ukázku, co lze při obchodním jednáním udělat.

Vyřazení Rosatomu z tendru o dostavbu Dukovan proběhlo loni na jaře poté, co vyšlo na povrch, že ruští agenti z GRU stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Havlíček říká, že ruský Rosatom ale neměl šanci v tendru uspět. „Bylo vyloučené, že by to Rusko mohlo vyhrát,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS exministr. Firmu však chtěl v tendru ponechat a popřípadě ji vyřadit „kulturní formou“. „Bylo zjevné, že Rusko nemá šanci finálem projít. Museli jsme se s ním vypořádat nějakým korektním způsobem,“ vysvětlil Havlíček.

Důvodem byla podle něj také snaha neohrozit dodávky surovin do Česka. „Rusko nám dodává 90 procent plynu a 60 procent ropy,“ nastínil Havlíček. Rosatom nakonec nebyl vyřazen z ekonomických či technologických důvodů, ale z bezpečnostních kvůli Vrběticím. Z celého tendru se podle Havlíčka již dříve stalo politikum.

Jeho postup ovšem kritizuje bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Podle něj bezpečnostní služby dlouhodobě na problematiku ruského zapojení do dostavby Dukovan upozorňovaly. „Ono mnohdy stačilo poslouchat bezpečnostní složky dřív a ne dělat různé šarády a hry, které vypadaly mediálně zajímavě, ale v konečném důsledku měly zakrýt to, že byla maximální snaha udělat tendr i s Rosatomem za každou cenu a držet tohoto hráče co nejdéle ve hře,“ poznamenal Míl.

Problém vidí také v tom, že jednání, které předvedl Havlíček, není korektní. „Pokud pan Havlíček říká, že ho stejně chtěl následně vyřadit, tak to je to nejhorší, co můžete při mezinárodních a obchodních jednáních udělat,“ řekl Míl s tím, že ve finále byla ruská společnost v podstatě „za blbce“.

Bývalý vicepremiér a nynější místopředseda Poslanecké sněmovny k tomu dodal, že na takovém postupu se před rokem dohodla celá vláda.

Tagy: