Historik Rak: Čeští vlastenci poslední korunovaci u nás vítali. Monarchie by dnes byla šaškárna

Celý svět sledoval víkendovou korunovaci britského krále Karla III., ale také Češi si v minulosti mohli obdobné ceremonie užít. Naposledy v roce 1836, kdy na český královský trůn symbolicky usedl rakouský císař Ferdinand I. Dobrotivý. Podle historika Jiřího Raka to tehdy byla velká sláva především pro české vlastence, kteří událost vnímali jako potvrzení české autonomie. Jelikož si jeho nástupce František Josef I. Svatováclavskou korunu nikdy nenasadil, byl Ferdinand do konce svého života Čechy zbožňován, popsal Rak v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Češi si svojí poslední korunovaci mohli užít v roce 1836, kdy se králem stal Ferdinand I. Dobrotivý. Jak to tehdy vypadalo?
Platil stále korunovační řád stanovený Karlem IV. Byla to velká sláva pro celý národ. Jel z Vídně přes Moravu a uvítán byl v Praze, kde ožily všechny staré úřady – nejvyšší stolník, nejvyšší číšník a podobně. Korunovace byla od roku 1627 formální, protože když byla vyhlášena dědičnost trůnu, obřad již nebyl nutný. Šlo tedy jen o symbolické uznání ze strany země. Navíc to byla první korunovace od Marie Terezie, takže české vlastence nadchla, jelikož ji viděli jako potvrzení autonomie v době centralizace monarchie. Kdyby tehdejší vlastenci byli jako náš současný premiér, řekli by, že vysílají signál o trvající právní autonomii českého království.

ČTĚTE TAKÉ: Královská ryba, slavnostní róby či tiára. Odbornice popsala zákulisí příprav na korunovaci

V Británii se slavilo také v ulicích. Proběhlo něco takového tehdy také u nás?
Zmínky o oslavách v ulicích nejsou. Vojáci stáli ve špalírech, ale nebyla to zkrátka taková čumenda, jako to bývá dnes. Lidová slavnost ale poté probíhala v Karlíně u Invalidovny a také v Bubenči ve Stromovce, kam skutečně dorazily davy a sám král se tam navíc přišel podívat. Čechy to nadchlo, ale vlastenců tehdy nebylo ještě mnoho. Šlo o úzkou skupinku lidí, jelikož obrození se teprve rozjíždělo. Zásadní pro ně bylo de facto uznání jazyka, protože formality během korunovace probíhaly v češtině, což bylo obrovské zadostiučinění.

Přímo o Ferdinandovi se říkalo, že výborně uměl česky. Jak moc byl u nás oblíbený?
Jemu se strašně křivdí. Jak se říká, že „dobrotivý“ je takový eufemismus pro retardovaný, tak to není pravda. Zpětně se dokázalo, že trpěl epilepsií. V Čechách si získal obrovskou oblibu, a to nejen kvůli korunovaci. Bydlel v Praze, v Zákupech a Ploskovicích. Jemu projevovaná česká srdečnost byla také určitou demonstrací proti úřadujícímu císaři. Ferdinanda vnímali jako posledního korunovaného krále a provolávali mu slávu jako českému králi, což Františkovi Josefovi odmítali (Ferdinand byl zbaven trůnu v roce 1848 a žil ještě více než čtvrtstoletí za vlády svého synovce, poz. red.).

Říká se, že ho lidé v Praze často potkávali...
Rád po ní chodil nebo jezdil v kočáře, lidé ho zdravili a on jim smekáním odpovídal, což se samozřejmě lidem líbilo. Když se například vezl jeden ze základních kamenů pro Národní divadlo v roce 1868, tak se vůz na Václavském náměstí potkal s kočárem Ferdinanda. Lidé řvali – ať žije český král Ferdinand. Policisté nemohli zasáhnout, museli stát a salutovat. Navíc dal obrovské množství vlastních peněz na dobročinnost, takže byl skutečně dobrotivý. Když zemřel, tak Češi jej samozřejmě chtěli pohřbít v hrobce u svatého Víta. Vídeň si ale uvědomila, že by to byla zase demonstrace proti panující hlavě státu. Nechápu ale, proč dodnes nemá v Praze pomník.

Monarchie je ale stále populární i skrze to, že je to podívaná, rozhodně více než republika. Když jde Pavel s milostivou pěšky na Hrad, tak to není, jako když jel kočár doprovázený gardami

Proč se nikdy nenechal korunovat František Josef I.?
Důležitá totiž byla korunovační přísaha. Trůn zdědil, titul český král běžně užíval, ale korunovační přísahu by museli předělat, už by nešla vzít ta od Karla IV. Ústavou z roku 1867 totiž byla zavedena náboženská svoboda, takže by už nemohl slibovat, že bude ochráncem víry. On ani nikdy skutečně neslíbil, že by se nechal korunovat, jak se tvrdí. Doslova totiž řekl, že si je vědom významu české koruny a je ochoten toto uznání slavnostním slibem korunovačním ztvrdit. Proti tomu se ale postavili Němci. Obávali se, že by to bylo uznání českého království, v němž by zůstali pouze menšinou, zatímco v Rakousku představovali většinu. Proto byli Němci centralisté.

Přestože se František Josef nikdy nenechal korunovat českým králem, populárním panovníkem však v českých zemích ale nakonec byl, ne?
Jezdil v otevřeném kočáře, lidé ho měli rádi, zvykli si na něj a stal se součástí každodennosti. Myslím si, že i přezdívka „Starej Procházka“ nebyla zlá, ale taková domácky česká. Byl i oblíbenou součástí tehdejší reklamy, a to by přece nešlo, kdyby nebyl populární. Podívejte se, na kolika předmětech denní spotřeby byl tehdy vyobrazen – hrníčkách, skleničkách, viděl jsem i mlýnek na strouhanku. Svědčí to o tom, že nebyl nenáviděný.

Plánoval jeho nástupce Karel I. korunovaci v Čechách?
Uvažovalo se o tom. Byl mu také chystán text projevu, ale už bylo pozdě. František Josef I. umřel na podzim 1916, takže by korunovace mohla proběhnout nejdříve v půlce roku 1917. Rakousko se dostalo do strašné závislosti na německé říši a bohužel oni Karla nesnášeli. Odmítal neomezenou ponorkovou válku či použití plynu na bojišti. Z toho všeho obviňovali jeho italskou manželku a vadila jim také jeho přílišná zbožnost. Rovněž se řešilo, jak by měl samotný obřad vypadat, když armády bojovaly na frontě. Bylo by to krásné, ale už to bohužel nešlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Jak dnes podle vás lidé vnímají monarchii?
Podle mě je v lidech stále trochu skrytý monarchismus. Vytvořila se blbá představa, že monarchie je opozicí demokracie. Copak Británie či skandinávské země nejsou demokraciemi? Monarchie je ale stále populární i skrze to, že je to podívaná, rozhodně více než republika. Když jde Pavel s milostivou pěšky na Hrad, tak to není, jako když jel kočár doprovázený gardami.

Co vše nám z monarchie zbylo?
Zbyla samozřejmě amnestie, také jako jediná ze zemí bývalé monarchie stále platíme korunou. Pořád také nedokážeme v prezidentovi vidět normálního člověka. Návrat monarchie ale možný není, kvůli víře a také, že už by to byla dnes už jenom šaškárna. K čemu ale je dědičná monarchie dobrá, je nadstranickost, což u prezidenta prostě nejde.

Tagy: