Odvrácená strana příspěvku na bydlení. Úředníci můžou lidem kontrolovat oblečení i lednice

Oblečení - ilustrační foto

Příspěvek na bydlení by mohl být dostupnější

Nestyďte se říct o příspěvek na bydlení jako o účinnou pomoc v boji s drahými energiemi. Takovou větu mohou lidé slyšet od vládních politiků, kteří propagují příspěvek na bydlení dříve určený zejména pro důchodce nebo matky samoživitelky. Žádost o příspěvek má však i odvrácenou stranu, podle zákona totiž hrozí tvrdé kontroly od úředníků přímo v bytech žadatelů.

Hledání kartáčků, bot i oblečení se staly praxí u kontrol související s doplatkem na bydlení. Po změně zákona před dvěma lety se však podobně tvrdé kontroly začaly týkat i k žadatelů o příspěvek na bydlení. Proces takto tvrdých kontrol potvrdil pro CNN Prima NEWS Institut pro sociální inkluzi. Podle zákona o státní sociální podpoře může kontrola přijít neočekávaně a žadatel musí úředníky vpustit do bytu. Pokud lidé odmítnou, mohou o příspěvek přijít. „Nebezpečné je, že kontrola začíná zazvoněním na dveře pracovníky úřadů práce. Interní směrnice pro doplatek na bydlení byla, že pokud u dveří chyběl zvonek, tak příjemce ve své podstatě kontrolu nevpustil,“ řekla pro CNN Prima NEWS Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi.

Nemilou zkušenost získala i čtenářka CNN Prima NEWS, které přišla taková kontrola bez ohlášení. „Já tuto informaci neměla a byla jsem v naprostém šoku, když ke mně úřednice přišly. Úředníci budou kontrolovat skříně, zásuvky, prádlo, lednici, pračku, zkrátka celý byt. Budou se také ptát sousedů a na obecním úřadě, jaká je vaše situace. Celá tato procedura je velmi zdlouhavá a dehonestující,“ postěžovala si čtenářka, u které proběhla kontrola před dvěma lety po zpřísnění pravidel.

Příspěvek na bydlení je dávka dříve určená zejména matkám samoživitelkám a důchodcům. Nyní ho i u dalších skupin obyvatel velmi propaguje vláda Petra Fialy (ODS), podle které se jedná o účinnou pomoc v boji s drahými energiemi. „Nadále také platí možnost získat individuální podporu formou příspěvku na bydlení pro každého, komu výdaje na jeho bydlení přesáhnou jednu třetinu jeho příjmu. O tuto dávku je ale třeba aktivně zažádat. Prosím všechny, aby neměli ostych to udělat,“ řekl premiér ve svém červnovém mimořádném projevu.

„Je otázkou, proč to tak je. Je to jejich hrdost, nebo o tom neví,“ podivoval se ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), že si o tuto sociální dávku v lednu letošního roku neřeklo asi 150 tisíc domácností.

Pokud nevpustíte úředníka, o příspěvek přijdete

Od politiků ovšem nezaznělo, že tato dávka je spojená i se zmíněnou velmi nepříjemnou kontrolou. Podle zákona totiž mohou úředníci neohlášeně vstupovat do bytu a zjišťovat, zda v něm bydlí jen počet lidí obsažený v žádostech.

Zieglerová pro CNN Prima NEWS dodala, že hromadně se však takové kontroly nerozjely. Důvodem ale nebyla benevolence úředníků, ale jiné okolnosti. Pravidla o tvrdší kontrolách totiž začala platit v polovině roku 2020, kdy se země nacházela během covidové krize. To samé platilo v roce 2021 a poté přišla uprchlická krize spojená s ruskou invazí na Ukrajinu. Zaměstnanci úřadů práce tak byli v posledních letech velmi vytížení a na větší kontroly neměli čas.

To potvrzuje i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. „Úřad práce neprovádí v souvislosti se zvýšenými cenami energií žádné šetření. V souladu se zákonem je oprávněn činit šetření v místě, a to pro účely posouzení okruhu společně posuzovaných osob. Aktuálně tato šetření vykonávají úředníci s ohledem na vysoké vytížení a v rámci dalších prioritních činností tam, kde existují oprávněné pochybnosti či dochází k nesrovnalostem,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Horší situace u matek samoživitelek

Změna u kontrol proběhla v době Babišovy vlády, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) měnilo zákon o sociální podpoře. Přílepek o zpřísnění kontrol do něj prosadila poslankyně Jany Pastuchová (ANO), což vyvolalo bouři v tehdejších vládních lavicích. Nakonec byl celý zákon schválen s účinností od poloviny roku 2020.

Podle mluvčí Platformy pro sociální bydlení Lenky Vojtíškové zhoršila tato novela postavení některých žadatelů. „Po Pastuchové přílepku začaly mít problémy hlavně samoživitelky, které musely složitě dokazovat, že v bytě nežije i otec dětí. V případě nerozvedených nestačila ani nájemní smlouva na byt, kde manžel bydlí. Některé úřady práce ale byly vstřícné a měly rovnou nachystáno prohlášení, že tam otec nebydlí a stačilo jim to,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Zieglerová dodává, že ověřitelnost ze strany úřadů je v pořádku. Takto tvrdé kontroly ale mají být spojeny s více pojistkami, aby se lidé mohli proti rozhodnutí úředníků bránit. V budoucnu by se tak měla novela znovu projednat, aby se dopady kontrol zmírnily.

Tagy: