Hodinové fronty a frustrace. Zájem o cestovní pasy je enormní, i kvůli válce

Na vyřízení pasu si lidé musí počkat. Zájem je enormní.

Fronty na pasy

Nápor v těchto dnech zažívají pracoviště magistrátů, kde si lidé vyřizují cestovní pasy. Například v Praze nebo v Plzni trvá vyřízení dokladů i několik hodin. Čekání si bohužel není možné zkrátit ani využitím aplikace „úřad bez čekání“, nejbližší volný termín je až za měsíc. V době dovolených a nadcházejících prázdnin jsou lidé v dlouhých frontách mnohdy naštvaní.

Matěj potřebuje pas příští týden. Zkoušel si zarezervovat termín na úřadu bez čekání, volné místo našel až v polovině července. V pondělí 20. června zkusil na pracoviště v Plzni zajít bez objednání. „I tak bych očekával, že zde nebudu čekat už tři čtvrtě hodiny a doufám, že ještě dnes se dostanu na řadu,“ uvedl.

Rekordní zájem o pasy a několikahodinové fronty. Tak to teď vypadá na úřadech napříč Českem. „Jsem naštvaná, potřebuju pas do měsíce a registrace nefungují. Minulý týden jsem zde čekala čtyři hodiny, dnes dvě,“ svěřila se Renáta z Plzně. Těžké chvíle zažívají zejména ti, kteří na pas čekají s dětmi. „Je to šílené. Děti nevydrží sedět, nevydrží být v kočáru, jsou nervní. Malá mi tam brečela,“ uvedla oslovená maminka.

Lidé se tak při vyřizování cestovních dokladů musí obrnit trpělivostí. Když nejsou objednaní, musí si vystát až několikahodinové fronty. Za poslední týden v Plzni odbavili téměř tři tisíce žádostí. „Jedná se o čísla, která jsou o stovky vyšší, než jsme byli zvyklí ve špičkách předchozích let,“ uvedl vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů v Plzni Michal Stočes.

Zájem o vydávání cestovních dokladů výrazně vzrostl po rozvolnění covidových opatření – největší fronty se na úřadu začaly tvořit po 24 únoru. „Řada lidí jede normálně na dovolenou, nicméně někteří spontánně přiznávají, že si pas pořizují i z toho důvodu, že vypukla válka,“ doplnil Stočes.

Jak se vyhnout frontám?

Problém nastal na úřadech v řadě měst. Podle ministerstva vnitra se frontám dá i vyhnout. „Žádat o cestovní doklad si můžete na každém úřadu městské části nebo na obecním úřadu s rozšířenou působností. To znamená: o pas si zažádáte na jednom místě a poslat si ho můžete nechat jinam,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Například v Praze se na některých místech čeká na pasy až čtyři hodiny. Zájem je velký. „A to o zhruba 80 procent oproti normálu. Když to srovnáme s covidovými roky, tak je zájem určitě více než dvojnásobný,“ podotkl mluvčí úřadu Prahy 10 Jan Hamrlík.

Státní tiskárna cenin stíhá pasy vyrobit do měsíce. Pas vyjde na 600 korun. Pokud ho někdo potřebuje do 5 pracovních dnů, dá za něj 3 000 korun, a když ho chce do 24 hodin, musí si připravit 6 000 korun – vyzvednout si ho navíc musí v Praze.

Tagy:
válka Plzeň úřady cestovní pas cestování Česko Praha Státní tiskárna cenin fronty pasy Ministerstvo vnitra České republiky ruská invaze na Ukrajinu