Home office z barbadoské pláže. Jak se díky digitálním nomádům mění pohled na práci?

Home office z pláže je realitou i pro řadu Čechů

Říkají si digitální nomádi. V jeden den pracují z české kavárny, druhý den už obvolávají spolupracovníky z pláže v Thajsku. Zpravidla je živí internet, reklama a sociální sítě. Jsou neustále v pohybu a mnozí už ani nepoužívají peníze. Jak život digitálních nomádů ovlivnila koronavirová pandemie?

K digitálnímu nomádství tíhne během pandemie vlivem nařízeného home officu čím dál více lidí. Jejich cílem je de facto prožívat i v zaměstnání nikdy nekončící prázdniny, k práci jim většinou stačí notebook, telefon, internet a hlavně krásné počasí, uvolněná atmosféra a bydlení za pakatel.

Digitální nomádi nejraději pracují z exotických destinací, z pláže, hotelu i restaurace. Fixní pracovní doba jim nic neříká, klidně pracují dlouho do noci, aby si mohli druhý den užít volna. Uvolněné pracovní nasazení podle digitálních nomádů snižuje míru stresu a napomáhá k pozitivnímu myšlení.

Čeští nomádi

Mezi digitálními nomády je i řada Čechů, kteří se během pandemie sbalili a odletěli pracovat například na Barbados. Na karibský ostrov se vypravil například ředitel rekruiterské firmy Michal Vydržel. „Home office máme od března a všem už doopravdy leze do hlavy. Už jsem si potřeboval vyčistit hlavu,“ řekl pro CNN Prima NEWS. „Jdu si zaplavat, zaběhat, pak se vrátím na mítinky. Následně si zase lehnu na pláž, je to kombinace více aktivit. Člověk musí mít disciplínu,“ dodal.

Mnohé digitální nomády nadchla myšlenka sdílené ekonomiky, a to natolik, že klasické statky už prakticky nekupují. Na čas si půjčí auto nebo loď a pak opět změní destinaci. Stejné je to s bydlením. Někdy ani neplatí nájem, jen se například v cizině starají o dům jiného nomáda, který právě pracuje v jiné zemi. Mnozí se tak navrací k barterovému obchodu a čím dál méně používají klasické peníze.

„Koronavirus jen celý proces digitalizace urychlil a změnil vnímání zaměstnavatelů. Šéfové začínají chápat, že to jde, že si sám člověk zvolí destinaci, ve které bude pracovat. Nebo bude v zemi, kde nemůže skoro ani vycházet ven?“ sdělil Vydržel pro CNN Prima NEWS.

Speciální víza pro digitální nomády

Některé progresivní země už cílí na digitální nomády jako na nové typy moderních turistů. Zmíněný Barbados, Estonsko nebo Bermudské ostrovy vydávají speciální víza pro digitální nomády, které lidem umožní v zemi pobývat za specifických podmínek.

Bermudy spustily speciální program, který umožňuje digitálním nomádům strávit na ostrovech až jeden rok. Pokud lidé chtějí takové vízum, musejí prokázat, že mají platné zdravotní pojištění, dostatečné finanční rezervy pro placení ubytování a rovněž musejí platit vízové poplatky.

Podobné je to v Estonsku, kde začali vydávat oficiální víza pro digitální nomády 1. srpna. Pokud ho lidé chtějí, musejí zaplatit poplatek, mít pojištění a prokázat měsíční příjem alespoň 3 504 eur (92 tisíc korun).

Pandemie zvýšila touhu po svobodě

Mezi nejčastější profese, které nejvíce vyhovují měřítkům digitálního nomádství, patří copywriteři, správci sociálních sítí, grafici či tvůrci reklam. Ačkoli pandemie a omezené letecké spoje některým nomádům znemožnily vykonávat práci podle jejich představ, karanténní podmínky touhu po digitálním nomádství naopak zvýšily.

„Jestli nic jiného, tak se díky pandemii digitálním nomádům lépe povede,“ sdělila pro hongkongský list South China Morning Post britská nomádka Rosie Bellová, která se živí psaním o cestování. „Všichni jsme si uvědomili naši křehkost a potřebu nacházet potěšení v každodenním životě. A to je mnohem snazší, když děláte svou práci na místě, které máte rádi,“ doplnila.

Tagy: