Tvrdá razie při pietě za masakr v Pekingu. Policie v Hongkongu zatýkala za svíce i divadlo

Policisté zadrželi známou postavu hongkongských protestů babičku Wongovou (4. 6. 2023).

Policie v Hongkongu zadržela řadu lidí

Hongkongská policie zadržela o víkendu řadu lidí účastnících se akcí, které připomínají krvavé potlačení demonstrací na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Ve městě, které spadá pod čínskou správu, byla zároveň v souvislosti s výročím posílena bezpečnostní opatření. Hongkong v minulosti pietní akce povoloval, v posledních letech je ale místní úřady potlačují.

Hongkongská policie zadržela v sobotu večer osm lidí v blízkosti Victoria Parku, kde se v minulosti konaly připomínky masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men. Během neděle byli zadrženi další aktivisté, včetně některých známých osobností prodemokratické opozice. V parku hongkongské úřady tento víkend organizují veletrh věnovaný čínským produktům, upozornila agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S elektromobily budeme poddanými komunistické Číny, řekl Smil. Plány EU jsou podle něj utopie

Mezi zadrženými je například 67letá Alexandra Wongová, která v okamžiku zatčení nesla kytici květin. Bělovlasá demonstrantka je v Hongkongu známá pod přezdívkou „babička Wongová“. V minulosti bývala pravidelně vidět na protivládních protestech s velkou britskou vlajkou v ruce.

Zadržení kvůli svíčce i divadelní hře

Zatčena byla také představitelka opoziční Ligy sociálních demokratů Chan Po-ying, kterou policie zastavila, když nesla malou svíčku, jakou si lidé při vigiliích v minulých letech 4. červen v Hongkongu připomínali. Podobně jako Wongovou i ji policisté odvezli v dodávce.

Hongkongská policie v neděli oznámila, že již v pátek zadržela osm lidí, kteří „měli u sebe transparenty s pobuřujícími hesly, skandovali a dopouštěli se nezákonných činů“. Podle očitých svědků z agentury Reuters zadrželi policisté také seniora, který stál na ulici se svíčkou, či muže, držícího výtisk 35. května, divadelní hry o masakru civilistů a čínských represích.

„Obyvatelé Hongkongu, nemějte strach a nezapomeňte na 4. červen,“ provolával podle Reuters umělec Sanmu Chan, když ho v sobotu večer z místa protestu odváděli. „Policie je vysoce znepokojena pokusy některých lidí provokovat ostatní a snažit se je přimět, aby páchali nezákonné činy ohrožující národní bezpečnost a veřejný pořádek,“ uvedla policie v prohlášení k zatčením.

Přísnější opatření než v loňských letech

Hongkongští aktivisté uvádějí, že takovéto policejní akce jsou součástí širší kampaně proti disentu v této bývalé britské kolonii, které bylo při přechodu pod čínskou správu slíbeno zachování svobod a autonomních výsad.

Bezpečnostní opatření, přijatá v souvislosti s výročím krvavého zásahu čínské armády proti demonstrantům v Pekingu, jsou v Hongkongu letos výrazně přísnější než v minulých letech, píše Reuters. Ve městě bylo rozmístěno až šest tisíc policistů, včetně pořádkových a protiteroristických sil, informovala hongkongská veřejnoprávní média. Vysocí hongkongští činitelé varovali občany, aby neporušovali zákon.

Hongkongská aliance na podporu vlasteneckých a demokratických hnutí, která každoročně pořádala vigilie připomínající události na pekingském náměstí Nebeského klidu, byla v roce 2021 úřady rozpuštěna. Jedna z vedoucích členek aliance, nyní vězněná hongkongská aktivistka Chow Hang-tung, na Facebooku napsala, že bude u příležitosti výročí držet 34hodinovou hladovku.

Extrémní cenzura před výročím

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná tisíce studentů i dalších občanů. V pevninské Číně jsou tyto události zakázaným tématem diskusí, stejně jako jakékoli jejich připomínky.

Čínská represe zachází v cenzuře nepohodlného tématu k extrémním krokům. Ve dnech před výročím masakru zpravidla úřady zpřísňují kontrolu internetu. Čínské vyhledávače i sociální sítě blokují řadu klíčových slov spojených s protesty na náměstí Nebeského klidu. Jedná se například o nejrůznější formy zápisu konkrétních kalendářních dat či slova jako tank, náměstí, Tchien-an-men a podobně, uvedl deník The Atlantic.

Kritici čínského režimu tuto extrémní snahu o vymazání události z historie mnohdy zesměšňují a 4. červen tak označují jako „den, kdy se na náměstí Nebeského klidu vůbec nic nestalo“.

Skupina čínských aktivistek nazvaná Tchienanmenské matky, která požaduje spravedlnost pro oběti masakru, uvedla, že bolest nad ztrátou blízkých trvá. „Ačkoli uplynulo již 34 let, bolest ze ztráty milovaných osob během jedné noci nás stále trýzní,“ napsala skupina v prohlášení, které zveřejnila organizace Human Rights in China sídlící v New Yorku.

Tagy: